Webversie Januari 2018
CMA Nieuwsbrief 2/2018

Inhoud

De kerstvakantie is voorbij en het nieuwe jaar is begonnen. In deze nieuwsbrief geven we u een overzicht van de belangrijkste dingen die u van CMA kunt verwachten in 2018.

In 2018 zal er weer een aantal nieuwe toepassingen van Coach 7 beschikbaar komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meten met de tablet en Coach 7 op de Chromebook. Daarnaast wil CMA scholen helpen de overstap te maken van Coach 6 naar Coach 7. Daarom bieden wij de scholen die nu overstappen een gratis deelname aan de kennismakingscursus voor Coach 7.

In 2018 start CMA met een nieuwe cursus over het gebruik van de FLIR infraroodcamera in de klas. De infraroodcamera zit bij de cursusprijs inbegrepen, waardoor deze in het nascholingsbudget aangeschaft kan worden.

Veel leesplezier!


Coach op Chromebook

Diverse scholen maken gebruik van Chromebooks in de klas. Vanaf 2018 is het mogelijk om op Chromebooks gebruik te maken van de Coach 7 app. Deze app zal deel gaan uitmaken van de BYOD-licentie van Coach 7. Op dit moment kan er in deze app gewerkt worden met videometen en modelleren, maar ook meten wordt mogelijk in de Coach 7 app.

Kunt u niet wachten om de Coach 7 app te gebruiken op Chromebook? In de Google Play-store is een bètaversie van de app voor Chromebooks beschikbaar. Deze app is te gebruiken met de licentiecode voor tablets van de BYOD-licentie. Omdat het hier gaat om een testversie, werken sommige functies nog niet optimaal, zo kunnen er bijvoorbeeld geen filmpjes gemaakt worden met de webcam van de Chromebook. In de nieuwsbrieven zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond deze app.


Meten met de tablet

Het is mogelijk gebruik te maken van Coach op tablets met Android en iOS, en dus ook op Chromebooks. Op dit moment kan er met deze app gewerkt worden met videometen, modelleren en dataverwerking. In 2018 wordt ook meten met sensoren mogelijk, waardoor alle activiteiten in Coach ook uitgevoerd kunnen worden op de tablets.

Voor de tablets met USB-aansluiting (Android en denkelijk ook Chromebooks) kan er gebruik gemaakt worden van de meeste bestaande CMA-interfaces. iPad's beschikken echter niet over een USB-aansluiting. Speciaal om dit probleem op te lossen wordt er een draadloze interface, de WiLab, ontwikkeld. Deze interface zal zowel via Bluetooth LE (draadloos) als USB (bedraad) verbinding kunnen maken met de computer of tablet. Op de interface kunnen twee (bestaande) BT-sensoren tegelijk aangesloten worden. Daarnaast zal ook de BT55i Afstandssensor op deze ingangen worden ondersteund. Analoge metingen kunnen tot 100 kHz met deze interface worden gedaan, dit is even snel als met de CoachLabII+. We verwachten u over ongeveer een maand nadere informatie te kunnen geven over de prijs en levertijd van de WiLab.


Cursusaanbieding voor overstappers

Tijdens de afgelopen conferenties bleek ons dat op nogal wat scholen momenteel gesproken wordt over de overstap naar Coach 7. Veel scholen (meer dan 400) hebben dat al gedaan en zijn over het algemeen zeer tevreden. Het verbeterde gebruikersgemak, de aantrekkelijke en soepele licentievoorwaarden en het kunnen werken op diverse platforms (zie de andere items in deze nieuwsbrief) worden zeer gewaardeerd. Ook wordt het steeds lastiger met Coach 6 te werken en wordt Coach 6 niet langer ondersteund door CMA (Na 10 jaar).

Om de overstap te versoepelen, heeft CMA een aanbieding voor scholen die in januari of februari overstappen voor dit schooljaar. Van deze scholen kunnen twee docenten of TOA's gratis deelnemen aan één van de komende Kennismakingsmiddagen met Coach 7 bij CMA. Tijdens deze cursus wordt er ingegaan op de verschillen tussen Coach 6 en Coach 7 en de nieuwe mogelijkheden die Coach 7 biedt. De cursus wordt in ieder geval gegeven op 9 april en 8 juni.

Kortom stap nu over naar Coach 7 voor dit schooljaar en kom gratis met twee docenten of TOA's naar de kennismakingsmiddag Coach 7!


Nieuwe cursus: FLIR infraroodcamera

Met de FLIR C2 infraroodcamera kunnen metingen gedaan worden in het infrarood gebied. Experimenten met de infraroodcamera sluiten goed aan bij de lesstof van biologie, natuurkunde en scheikunde. Daarom biedt CMA nu een cursus over de FLIR C2 infraroodcamera.

Wilt u wél graag een infraroodcamera op school, maar is er geen budget? Dan is dit uw kans! Bij de cursus werken met de infraroodcamera is er voor elke deelnemende school een FLIR C2 infraroodcamera inbegrepen. Op deze manier hoeft er geen budget aangevraagd te worden, maar wordt de camera binnen het nascholingsbudget aangeschaft. Komt u met meerdere deelnemers van dezelfde school, dan is de cursus aanzienlijk goedkoper en krijgt u gezamenlijk een FLIR C2 camera mee naar school.

Tijdens de cursus wordt er ingegaan op de werking van de infraroodcamera en het gebruik van de FLIR C2. Daarnaast wordt er ingegaan op het inzetten van de infraroodcamera in de les bij natuurkunde, scheikunde en biologie en het doen van onderzoek met de infraroodcamera. De cursus wordt gehouden op 16 maart en 16 april.

Schrijf u nu in samen met uw collega's voor deze of een van de andere cursussen van CMA.


Activiteitenkalender

Februari
9 februari Modelleren met Coach CMA
Maart
12 maart Werken met Coach bij natuurkunde CMA
16 maart Werken met de infraroodcamera CMA
23 maart en 13 april Lego EV3 Robotica CMA
29 maart Bètatechniekdag Harderwijk
April
9 april Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
10 april Scheikundestudiedag Radboud Universiteit Nijmegen
16 april Werken met de infraroodcamera CMA
23 april Modelleren met Coach bij natuurkunde CMA
Juni
8 juni Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
11 juni Werken met Coach bij biologie CMA
18 juni Werken met Coach CMA