Webversie Maart 2018
CMA Nieuwsbrief 3/2018

Inhoud

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor een nieuwe update voor Coach. Voor versie 7.4 zijn weer een aantal nieuwe mogelijkheden toegevoegd, waardoor Coach 7 nog veelzijdiger te gebruiken is. Een belangrijke toevoeging is de Spectrometer Activiteit waarmee Emissie- en Absorptiespectra te meten zijn.

In deze nieuwsbrief vertellen we ook meer over de mogelijkheden van Highspeed videometen in Coach 7. Verder geeft deze nieuwsbrief een overzicht van de workshops die u van CMA kunt verwachten op de Bètatechniekdag op 29 maart. Tot slot willen we u nogmaals wijzen op onze cursus over de Infraroodcamera, waarbij een FLIR C2 aan te schaffen is binnen het nascholingsbudget en ook dat het introductie-aanbod voor de fotosyntheseset op 31 maart afloopt.

Veel leesplezier!


Coach 7.4

Er is een nieuwe versie van Coach 7 beschikbaar. Daarmee komen we op versie 7.4. Deze update heeft een aantal nieuwe functies, waardoor er nog meer verschillende onderzoeken gedaan kunnen worden met Coach 7. Daarnaast is er een aantal verbeteringen en bugfixes uitgevoerd. Ook kan versie 7.4 zonder problemen gebruikt worden met Mac OS High Sierra en zijn firmware updates vanaf nu ook mogelijk op de Mac.

Vanaf deze versie is het mogelijk om in Coach metingen te verrichten met een Spectrometer aan de hand van de nieuwe Spectrometer Activiteit. Op deze manier kunnen Emissie- en Absorptiespectra worden opgenomen en geanalyseerd. In Coach zijn standaard activiteiten voor deze metingen inbegrepen. Vanaf april is in onze webshop ook de CMA Spectrometer verkrijgbaar waarmee deze experimenten uitgevoerd kunnen worden.

Daarnaast is er aan aantal andere functies toegevoegd:

  • Er kan vanaf nu op twee manieren een benadering gemaakt worden, namelijk van een volledige meting als nieuwe run, of van een enkele variabele als nieuwe formule.
  • Het gebruik van de formule editor is eenvoudiger geworden, omdat bij de formules wordt aangegeven welke variabelen en parameters er gebuikt moeten worden.
  • Bij functiefit kan nu ook de formule y-a/x^2 gebruikt worden.

Een compleet overzicht van alle aanpassingen is te vinden in het “wat is nieuw"-document op onze downloadpagina. We adviseren iedereen om over te stappen naar versie 7.4. Download hiervoor het installatiebestand van onze website en installeer de nieuwe versie. U hoeft hiervoor niet meer eerst de huidige versie van Coach 7 van uw computer te verwijderen.


Cursus Werken met de FLIR

Er is veel interesse in onze nieuwe cursus over de FLIR-infraroodcamera. Bij deze cursus wordt de werking en het gebruik van de FLIR C2 uitgebreid besproken en per school krijgen de deelnemers een infraroodcamera mee naar huis. Daardoor is dit een mooie kans een infraroodcamera aan te schaffen zonder hier budget voor aan te vragen, de camera valt namelijk met de cursus binnen het nascholingsbudget.

Met de FLIR C2 infraroodcamera kunnen metingen gedaan worden in het infrarood gebied. Experimenten met de infraroodcamera sluiten goed aan bij de lesstof van biologie, natuurkunde en scheikunde. In de cursus wordt ook besproken hoe de infraroodcamera ingezet kan worden in de les en hoe de camera gebruikt kan worden voor onderzoek.

Er zijn nog plekken voor de cursus op 16 april. Dus wilt u meer weten over het gebruik van de infraroodcamera in de les en meteen een FLIR om op school mee te werken, meld u dan nu aan via onze website.


Videometen in highspeed

Highspeed videometen met Coach 7 is nog nooit zo eenvoudig geweest. Leerlingen hebben over het algemeen allemaal een mobiele telefoon. Deze telefoons maken én mooie, scherpe én hoge kwaliteit videobeelden en hebben daarnaast de mogelijkheid om highspeed te filmen. De nieuwe generatie IPhone biedt de gebruiker de mogelijkheid om tussen 120 en 240 fps te kiezen. De nieuwste Samsung S9 heeft zelfs de mogelijkheid om met 960 fps te filmen. Leerlingen kunnen zo diverse interessante situaties filmen en via airdrop of mail snel met hun tablet of desktopversie van Coach 7 de filmpjes invoegen in een videomeetactiviteit. Converteren van videobestanden is dus niet meer nodig.

Zorg dat leerlingen goed belichten tijdens het filmen en dat het object dat gevolgd moet worden, een contrastverschil heeft met de achtergrond, zodat met de optie traceren in het videomeetvenster veel klikwerk wordt bespaard. Denk aan het mee filmen van een meetlat of een object waarvan de grootte bekend is, zodat de waarden uit de video met de juiste schaal kunnen worden ingelezen. 4VWO leerlingen van het Fons Vitae Lyceum hadden gemiddeld binnen 10 minuten een highspeed filmpje gemaakt en diagrammen met positie tegen tijd in Coach 7 geproduceerd. Leerlingen kunnen zich nu echt focussen op de analyse van de diagrammen en zo hun begrip van de mechanica verstevigen.


Bètatechniekdag

CMA is 29 maart weer aanwezig op de Bètatechniekdag van de NVON. Op dit congres voor bètadocenten en TOAs verzorgt CMA twee workshops. Daarnaast zijn wij aanwezig op de informatiemarkt, waar u gerust even langs kunt komen om kennis te maken met onze nieuwste producten.

Bij de workshop Robotica in de les, kunt u kennis maken met Lego Mindstorms EV3. EV3 is een leuke manier voor leerlingen om kennis te maken met Robotica en programmeren. Tijdens de workshop gaat u de EV3 programmeren om simpele taken uit te voeren en is er ruimte om lesideeën met de EV3 uit te wisselen.

Bij de workshop E-motion met de computer wordt er ingegaan op het meten van beweging. Beweging lijkt heel intuïtief, maar is soms lastig te analyseren. Tijdens deze workshop wordt er ingegaan op verschillende experimenten met beweging en het meten van beweging met een afstandssensor of een video met behulp van Coach 7.


Activiteitenkalender

Maart
23 maart en 13 april Lego EV3 Robotica CMA
29 maart Bètatechniekdag Harderwijk
April
9 april Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
10 april Scheikundestudiedag Radboud Universiteit Nijmegen
16 april Werken met de infraroodcamera CMA
23 april Modelleren met Coach bij natuurkunde CMA
Juni
8 juni Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
11 juni Werken met Coach bij biologie CMA
18 juni Werken met Coach CMA