Webversie
April 2015
 

CMA Nieuwsbrief 02/2015

Inhoud:
 
 
In deze nieuwsbrief introduceren we de CLAB (een nieuwe datalogger) en is er aandacht voor een update voor Coach. Daarnaast laten we zien dat het bepalen van de geluidssnelheid met Coach géén stoffig experiment is. 

Nieuw: CLAB

 

Gebruiken uw leerlingen de CASIO grafische reken-machine? Dan is er nu de CLAB.

Deze nieuwe datalogger werkt samen met de grafische rekenmachines van CASIO en met een computer met Coach. De CLAB werkt met alle bestaande sensoren van CMA. Door de intuïtieve manier van aansluiten van sensoren op de CLAB kunt u aan de slag.

De CLAB kan óók zelfstandig, dus los van de computer of rekenmachine gebruikt worden. Experimenten kunnen daarvoor vooraf op de CLAB klaargezet worden. Hierdoor kunnen leerlingen ook metingen buiten het klaslokaal uitvoeren.

De CLAB heeft een ingebouwde versnellingsmeter en wordt geleverd met een temperatuursensor en een spanningssensor. Kijk voor meer informatie over de CLAB op onze website.

Updaten naar Coach v6.6

 
Er een nieuwe versie van Coach: versie 6.6. Deze nieuwe versie ondersteunt de CLAB en een aantal van onze nieuwe sensoren uit de BT-serie.

Daarnaast is de communicatie tussen Coach en de VinciLab verbeterd. Klik hier voor een compleet overzicht van alle verbeteringen in versie 6.6.

Als u al een licentie voor Coach heeft, dan kunt u gratis updaten naar de nieuwe versie. Klik hier om de installer voor versie 6.6 te downloaden. 

Leraren in spe op bezoek

 

Het gebruik van Coach (meten, videometen en modelleren) is de afgelopen jaren op verschillende docentenopleidingen een structureel onderdeel van het curriculum geworden. CMA werkt samen met de lerarenopleiders van o.a. de universiteiten van Delft en Amsterdam en verzorgt een deel van het onderwijs aan de docenten in spe. 

Verspreid over drie bijeenkomsten gaan de studenten aan de slag met één van de onderdelen van Coach. Ze ontwikkelen hierbij hun eigen lesmateriaal en testen dit ook in één van hun klassen.

Lesidee: Geluidssnelheid

 
Dankzij de hoge snelheid waarmee in Coach gemeten kan worden, kunnen uw leerlingen met een relatief simpel experiment zelf de geluidssnelheid bepalen. 

Dat is altijd nog leuker dan de waarde simpelweg uit de BINAS te halen. Er is alleen een stofzuigerslang en een geluidssensor (017i) nodig. 

Door de stofzuigerslang aan één kant af te sluiten en aan de andere kant de geluidssensor te bevestigen, kan met behulp van het meten van de echo en de lengte van de stofzuigerslang de geluidssnelheid berekend worden. Kijk voor de volledig uitgewerkte lesactiviteit (en een voorbeeldresultaat) op onze website onder Lesmateriaal. Daar vindt u nog veel andere leuke experimenten.
CMA website
Vragen | Bestellingen | Helpdesk | Reparatie | Nascholing

Volg ons:
 
CMA
A.J. Ernststraat 169
1083 GT, Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
Copyright © 2015 CMA, All rights reserved.
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, meldt dit dan via deze link