Webversie
Oktober 2015
 

CMA Nieuwsbrief 09/2015

Inhoud:

 
De inspiratietour van CMA is van start gegaan! Aanmelden kan nog, maar wees er snel bij, want enkele middagen zitten al bijna vol.

Wist u dat CMA samenwerkt met LEGO? Er worden o.a. cursussen Robotica (LEGO MINDSTORMS) aangeboden. Als u voor een bepaald bedrag LEGO producten bestelt, is deelname aan deze cursus gratis! U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Dan is er nog plek voor weer een lesidee. Deze keer: de vergisting van suikers. Tot slot vindt u in deze nieuwsbrief ook nog een impressie van een maatwerkcursus, die we onlangs op het Magister Alvinus in Sneek hebben georganiseerd. Ook iets voor bij u op school?

CMA Inspiratietour 2015 van start!


"Leuk om te horen wat er gaat veranderen"

De inspiratietour van CMA is van start gegaan! 13 oktober was CMA al te gast in Roermond. Op 20 oktober was er een goedgevulde bijeenkomst in Roosendaal. Docenten en TOA's hebben hands-on kennis kunnen maken met Coach 7 en andere hulpmiddelen voor hun onderwijs. Het is voor ons altijd erg leuk om op dit soort middagen de enthousiaste docenten en TOA's tegen te komen.

We merken ook dat er veel vragen zijn. Al deze vragen zullen we bundelen en binnenkort, samen met alle andere informatie, op onze website zetten als "FAQ Coach 7". Dan kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Volgende week is er nog een aantal bijeenkomsten. Alsnog aanmelden? Dat kan! Er zijn nog enkele plekken vrij voor de bijeenkomsten in Leeuwarden en Laren. Meld u nu aan!

Cursus: LEGO EV3


Steeds meer scholen gebruiken robotica om leerlingen te enthousiast te maken voor programmeren. Robotica wordt vooral gebruikt als verbreding en verdieping bij de vakken techniek, natuurkunde en informatica. LEGO Mindstorms EV3 biedt de mogelijkheden om leuke en leerzame projecten op school te doen, waarbij leerlingen projectgericht leren werken.

Leerlingen doen programmeerervaring op en zijn probleem-oplossend bezig. Voor LEGO Mindstorms EV3 worden ook wedstrijden georganiseerd zoals de FIRST LEGO League en het Nederlandse Robocup Junior. Om docenten te ondersteunen bij het programmeren en gebruiken van LEGO EV3 in de les biedt CMA een nascholingscursus aan: Robotica: Introductie LEGO EV3. Deze cursus bestaat uit twee middagen waarin er uitgebreid op de mogelijkheden van de EV3 ingegaan wordt.

Let op! Ook dit jaar geldt weer: bij aanschaf van € 1.500,- (ex. BTW) aan LEGO producten is deelname van één persoon aan deze cursus gratis! Kijk voor meer informatie op de cursuspagina of meld u direct aan!

Verslag maatwerkcursus Sneek


Vóór de zomervakantie, op 30 juni 2015, is CMA op bezoek geweest bij RSG Magister Alvinus in Sneek (FR). Op één van de laatste schooldagen van het jaar is er op verschillende niveau's en in verschillende vakgebieden gewerkt aan bètabreed meten, videometen en modelleren.

Gedurende de dag is er veel differentiatie toegepast. Dat moest ook wel: de groep bestond uit 25 docenten met uiteenlopende kennis van Coach. Beginnende gebruikers gingen, na een korte instructie, met meten aan de slag. Gevorderden en experts konden kennismaken met de nieuwe producten zoals VinciLab en Coach 7. Vervolgens kozen zij voor een verdieping in het modelleren of videometen.

De dag werd afgesloten met een brainstormsessie over ICT-ondersteunde vakoverstijgende projecten. Qua creativiteit zit het bij Magister Alvinus in ieder geval wel snor: bij aankomst werden medewerkers van CMA begroet door een taart in de vorm van een CoachLab!

Via deze weg willen we docenten en TOA's van RSG Magister Alvinus graag bedanken voor een leuke, ook voor ons leerzame dag (en natuurlijk de taart!).

Ook interesse in een maatwerkcursus op uw school?
Stuur een mail!

Lesidee: Vergisting van suikers


De anaerobe vergisting van suikers kan met behulp van een druksensor goed gevolgd worden. Door de reactie in een afgesloten reageerbuisje te laten plaatsvinden kan het gevormde CO2 niet weg, waardoor de druk in de reageerbuis zal toenemen. Deze toename van druk kan met de gasdruksensor en een eenvoudige meting in de tijd gevolgd worden.

Door het experiment met verschillende suikers (bv. dextrose, lactose en sucrose) uit te voeren kunnen verschillen in vergistingssnelheid (verschillen in druktoename) goed gemeten worden en ervaren leerlingen dat niet alle suikers even goed te vergisten zijn.

Nieuwsgierig geworden naar deze lesactiviteit? Klik hier om de volledige activiteit inclusief werkbladen te downloaden. Veel plezier met deze lesactiviteit!

Evenementenkalender


De komende periode vinden onderstaande evenementen plaats. Kijk voor meer informatie op onze website.
Oktober
13 - 30 oktober Inspiratietour Diverse locaties
November
6 november Woudschoten Chemie Conf. Woudschoten
9 november Cursus: Intr. LEGO EV3 (1/2) Amsterdam
10 november Cursus: Werken met Coach Zwolle
16 november Cursus: Coach bij Scheikunde Eindhoven
20 november NWT-conferentie: Spanning en Sensatie Lunteren
20 november Cursus: Modelleren als hulpmiddel Amsterdam
23 november Cursus: Intr. LEGO EV3 (2/2) Amsterdam
25 november NVON Tweedegraads conf. Amersfoort
26 november NVON TOA-congres Deventer
27 november Cursus: Basiscursus modelleren Amsterdam
CMA website
Vragen | Bestellingen | Helpdesk | Reparatie | Nascholing

Volg ons:
 
CMA
A.J. Ernststraat 169
1083 GT, Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
Copyright © 2015 CMA, All rights reserved.
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, meldt dit dan via deze link