Webversie December 2016
CMA Nieuwsbrief 12/2016

Inhoud

In deze nieuwsbrief is er wederom aandacht voor de Coach 7 app. Deze is nu ook goedgekeurd door Apple, dus te installeren op de iPad. Bezitters van een Coach 7 BYOD-licentie hebben nu de mogelijkheid om de appversie van Coach 7 op zowel Androidapparaten als de iPad te installeren. Lees snel hieronder verder voor meer informatie!

Verder is er in deze nieuwsbrief aandacht voor ons trainingsaanbod voor op school, een update voor de VinciLab en de aankondiging van onze aanwezigheid op de WND-conferentie. Veel leesplezier!


Coach op tablet nu ook op iPad beschikbaar!

Inmiddels heeft de Coach 7 app de reviewprocedure van Apple met goed gevolg afgesloten. De app is nu ook in de AppStore te downloaden. De Androidversie van de app is de afgelopen maanden al ook vaak geïnstalleerd.

Met deze eerste versie van de app kan gemodelleerd worden. De functionaliteiten van het modelleren zijn precies hetzelfde als in de volledige versie van Coach. Al uw bestaande lesactiviteiten kunnen dus gewoon in de app gebruikt worden. Bezitters van de Bring Your Own Device (BYOD) licentie van Coach 7 hebben inmiddels een e-mail ontvangen over de appversie. Voor anderen kost de individuele licentie van de app € 8,99.

De ontwikkeling van de Coach 7 app gaat door. De volgende stap is het toevoegen van videometen, zodat leerlingen met hun tablet een filmpje kunnen maken en dit direct kunnen analyseren in hun Coach-app. Daarna volgt, later dit schooljaar, de functionaliteit om ook met de tablet te kunnen meten. Daarvoor ontwikkelen we op dit moment onder andere een interface met Bluetooth.

Benieuwd naar de app? Kijk snel op onze speciale Coach op tablet-pagina voor meer informatie!

Let op! De licentiecode voor de appversie is niet hetzelfde als de licentiecode voor de computer! De contactpersoon voor Coach op uw school heeft voor beide versies een licentiebrief ontvangen.


Training met Coach op school? Dat kan!

De laatste tijd krijgen we veel aanvragen om op school een cursus te komen geven. Veel bètasecties gebruiken de schoolbrede studie(mid)dagen om een workshop Coach te organiseren en nodigen ons uit om langs te komen. Dat doen we natuurlijk graag!

Een workshop Coach op school wordt volledig in overleg vormgegeven. Afhankelijk van de omvang, ervaring en leerbehoefte van de groep kan er klassikaal of in kleinere gespecialiseerde groepen gewerkt worden. Wil de natuurkundesectie aan de slag met videometen, de scheikundesectie met modelleren en de biologiesectie met meten? Ook dat is geen probleem. Wij verzorgen regelmatig dergelijke gedifferentieerde trainingen.

Ook interesse in een training met Coach op uw eigen school? Neem dan contact met ons op: telefonisch (020-7600920) of per e-mail (nascholing@cma-science.nl).


CMA-workshops en stand op WND

Ook dit jaar is CMA weer present tijdens de bijeenkomst van de Werkgroep Natuurkunde Didactiek (WND). Het thema is dit jaar "Hoe meet je dat nou...". Dat is ons natuurlijk op het lijf geschreven! Tijdens een drietal workshops kunnen jullie kennismaken met LEGO® MINDSTORMS®, de nieuwe lesactiviteiten in Coach 7 en de onlangs gelanceerde Coach 7 app waarmee er op de tablet gemodelleerd kan worden.

We zijn ook weer van de partij op de onderwijsmarkt. Onze stand zal helemaal in het teken staan van lesactiviteiten; (video)meten en modelleren. We hebben enkele nieuwe LEGO bouwsels, nieuwe lesactiviteiten, een nieuwe tabletversie en NTL-kits. Ook heeft de Sint een leuke gadget voor het demonstreren van impulsbehoud achtergelaten. Die zullen we tijdens de markt uitdelen.

Tot ziens op de conferentie!

Wist u dat CMA partner is van LEGO® en vaak aanbiedingen van LEGO® MINDSTORMS®-pakketten in combinatie met een roboticacursus heeft? Zo kunt u bij ons bijvoorbeeld gratis deelnemen aan de regelmatig georganiseerde cursus robotica (ter waarde van € 340,-) bij aankoop van LEGO® MINDSTORMS®-producten t.w.v. € 1.500,- (ex. BTW).

Tijdens de WND verzorgen wij ook een workshop robotica met LEGO® MINDSTORMS®. Interesse? Loop even binnen bij de cursus (op zaterdagochtend) of kom langs bij onze stand tijdens de onderwijsmarkt.


Lesactiviteit: Verval van muonen

Muonen zijn elementaire deeltjes, die ontstaan bij een botsing van primaire deeltjes uit het heelal met atomen in onze atmosfeer. De snelheden, die muonen bereiken, hebben zo'n orde van grootte dat er relativistisch gerekend moet worden. In dit model kijken we naar de snelheden van de muonen en welke fractie van deze muonen het aardoppervlak bereiken. Het Coachmodel moet door leerlingen aangepast worden en biedt analysemogelijkheden voor de keuzeonderwerpen relativiteitstheorie en deeltjesfysica. Het model is voorzien van een docentenhandleiding en een leerlingenwerkblad. Het rekenen aan muonverval is een aanvulling voor de HiSPARC scholen in Nederland.

Dit model en het bijbehorende lesmateriaal is gemaakt door dhr. Emiel de Lange als onderdeel van het Natk4All-programma voor (startende) eerstegraads docenten natuurkunde.

Deze lesactiviteit is opgenomen in onze online database. Met uw Coach 7 licentiecode kunt u zich op onze website registreren om toegang te krijgen tot een uitgebreide verzameling uitgewerkte lesactiviteiten. Deze toegang is verder helemaal gratis! Nieuwsgierig geworden? Kijk snel op onze website.


Update voor VinciLab

Onlangs hebben wij alle bezitters van een VinciLab een mailtje gestuurd met daarin instructies voor een belangrijke update. Af en toe krijgen we toch nog vragen over de VinciLab die met die update verholpen hadden kunnen worden, waardoor we in deze nieuwsbrief die oproep nog eens herhalen

Er is nu een belangrijke update beschikbaar voor VinciLab. Deze update voorkomt dat de VinciLab plotseling niet langer opstart. We raden u aan uw VinciLab(s) direct bij te werken. Het updaten is zo gebeurd: maak verbinding met een wifi-netwerk en ga daarna naar Instellingen > Software-Update. Installeer alle updates uit de lijst. Druk op het groene vinkje om alle beschikbare updates te selecteren en druk vervolgens op het tandwieltje om alle updates te installeren. Zie voor meer informatie de VinciLab-handleiding (pagina 18).


Activiteitenkalender

December
16/17 december WND-congres Noordwijkerhout
Januari
13/14 januari NiBi-conferentie Lunteren
17 januari Cursus: Werken met Coach CMA
30 januari Kennismaking Coach 7 Noordwijkerhout