Webversie Maart 2017
CMA Nieuwsbrief 02/2017

Inhoud

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor de update voor de desktopversie van Coach. In die nieuwe versie zijn er weer enkele verbeteringen, toevoegingen en bugfixes gedaan. Houd onze website in de gaten en houd uw versie van Coach up to date!

Verder is er in deze nieuwsbrief aandacht voor de aankomende inspiratietour, het gebruik van de Adams Equipment balans met Coach en het cursusaanbod van CMA. Veel leesplezier!


Inspiratietour 2017

Dit voorjaar bezoekt CMA weer enkele locaties in Nederland waar u zich kunt komen laten inspireren. We richten ons op de regio’s Groningen, Enschede, Amsterdam en midden-Brabant. Docenten en toa’s zijn van harte uitgenodigd om gedurende een middag kennis te maken met aansprekend lesmateriaal voor de bètavakken, het werken met Coach 7 op de computer en op de tablet, en meer. De afgelopen jaren werden deze bijeenkomsten goed bezocht en vonden de bezoekende docenten het ook een nuttige en interessante middag. Komt u ook?

Bezoek de Inspiratiemiddag pagina voor meer informatie. De inschrijving is geopend!


Coach 7.2

Er is een nieuwe versie van Coach 7 beschikbaar. Daarmee komen we op versie 7.2 (was 7.1). Deze update brengt grote toevoegingen en één grote verandering met zich mee, naast een groot aantal kleinere verbeteringen en bugfixes.

Aan Coach is de mogelijkheid toegevoegd om video op te nemen, bijvoorbeeld met een webcam of externe usb-camera. Je kunt zo vanuit Coach een experiment filmen en daarna gelijk analyseren. Ook kan er nu vanuit Coach 7 worden gekozen om een activiteit op te slaan voor datalogger. Hiermee kunnen deze activiteiten worden geopend op MoLab en VinciLab. Daarnaast is de tekst-editor geheel vernieuwd, wat het werken met teksten soepeler en minder foutgevoelig moet maken.

Andere verbeteringen zijn o.a. de ondersteuning van de Adam Equipment Highland Balance HCB602h als meet-interface, een verbeterde afhandeling van de online licentiecheck en diverse verbeteringen in het videometen. Een compleet overzicht van alle aanpassingen is te vinden in het "Wat is nieuw"-document op onze downloadpagina.

We adviseren iedereen om over te stappen naar versie 7.2. Download hiervoor het installatiebestand van onze website en installeer de nieuwe versie. U hoeft hiervoor niet meer eerst de huidige versie van Coach 7 van uw computer te verwijderen.


Gewicht meten met Coach

Een van de nieuwe toevoegingen in Coach 7.2 is de ondersteuning van de Adam Equipment Highland Balance. Hierdoor is het mogelijk om een balans direct op Coach aan te sluiten en zo de verandering in gewicht in de tijd te meten.

Dit kan verschillende toepassingen hebben, maar één hele duidelijke is toch wel het aantonen van de wet van behoud van massa bij scheikunde. Tijdens een chemische reactie kan er geen stof zomaar verdwijnen of gemaakt worden, dus de totale massa is voor en na de reactie altijd gelijk. Als je een reactie op de weegschaal uitvoert, kun je zien hoe de massa constant blijft of verandert. En, als de massa verandert (bijvoorbeeld door het vrijkomen van gas) zie je aan de grafiek dat dit geen lineair proces is. Dit is weer een mooi startpunt voor een discussie over reactiesnelheid.

De balans is ook standalone te gebruiken, heeft een bereik van 0 tot 600 gram, een nauwkeurigheid van 0,01 gram en is af te lezen in gram en in Newton. Kijk voor meer informatie in onze webwinkel.


Cursussen met Coach

De komende twee maanden organiseert CMA weer enkele nascholingen. Wilt u zich bekwamen in het gebruik van Coach en het meten met de computer? Wilt u leren modelleren met Coach? Daar helpen we u graag bij tijdens onze cursussen.

Bekijk de activiteitenlijst onderaan deze nieuwsbrief of het overzicht van onze cursussen op de website voor een overzicht van alle aankomende cursussen of schrijf u direct in.

Ook voor trainingen op school voor uw hele sectie of bètabreed kunt u bij ons terecht. We komen graag bij u langs met een volledig programma op basis van uw leerbehoefte om het gebruik van Coach op school te ondersteunen. Neem voor vragen of meer informatie contact op door een mail te sturen naar nascholing@cma-science.nl.


LEGO EV3 via CMA met korting

In Nederland is CMA een officiële partner van LEGO Education. Zodoende bieden wij behalve de producten van LEGO Education, zoals roboticasets voor LEGO Mindstorms EV3, ook inhoudelijke cursussen in het gebruik van de EV3-robots aan. In die cursussen, gegeven door ervaringsdeskundigen uit het onderwijs, maakt u kennis met de toepassingen van LEGO Education in uw lessen. Ook is er aandacht voor de didactische kant: welke leerdoelen kunt u met uw leerlingen halen door gebruik te maken van LEGO Education?

De aanschaf van LEGO Education producten bij CMA is nu wel heel voordelig. We hadden al de langlopende actie dat er bij aanschaf van LEGO Education producten gratis deelgenomen kan worden aan de cursus, maar nu bieden we tijdelijk ook korting op de aanschaf van LEGO-producten. Op het volledige assortiment LEGO-producten van CMA krijgt u tot 15 mei 10% korting.

Let op: deze korting is niet van toepassing als er gebruikt wordt gemaakt van de gratis deelname aan de cursus.


Activiteitenkalender

Maart
20 maart LEGO EV3 cursus (1/2) CMA
22 maart Werken met Coach bij biologie CMA
24 maart Inspiratietour CMA, Amsterdam
27 maart Werken met Coach TU/e
31 maart Modelleren met Coach bij natuurkunde CMA
April
3 april LEGO EV3 cursus (2/2) CMA
3 april Inspiratietour regio Groningen
7 april Inspiratietour SLO, Enschede
10 april Werken met Coach bij scheikunde TU/e
11 april Inspiratietour Dr. Mollercollege, Waalwijk
18 april Kennismaking Coach 7 CMA