Webversie Oktober 2017
CMA Nieuwsbrief 08/2017

Inhoud

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor een nieuwe update voor Coach. Voor versie 7.3 is weer een aantal verbeteringen en toevoegingen gedaan, waardoor Coach nog makkelijker te gebruiken is. Een belangrijke toevoeging is dat vanaf nu het gebruik van de interne microfoon voor geluidsmetingen met Coach mogelijk is.

Verder heeft CMA meegewerkt aan een artikel in de NVOX waarbij de geleidbaarheidssensor (nu met korting beschikbaar!) gebruikt wordt in een scheikundeproef. Tot slot wijzen we u graag op de gedane uitbreidingen van onze opruiming in de webshop (nu ook MoWay robotica) en de uitbreiding van onze lesactiviteitendatabase.

Veel leesplezier!


Coach 7.3

Er is een nieuwe versie van Coach 7 beschikbaar. Daarmee komen we op versie 7.3 (was 7.21). Deze update brengt flink wat toevoegingen en veranderingen met zich mee waardoor het werken met Coach nog makkelijker en intuïtiever wordt. Daarnaast is er een aantal kleine verbeteringen en bugfixes uitgevoerd.

Het is vanaf deze versie mogelijk om de interne microfoon van bijvoorbeeld een laptop als interface te gebruiken voor het doen van geluidmetingen. Daarnaast zijn aan de hand van wensen van gebruikers enkele functies in Coach 7 geïmplementeerd, waaronder:

  • “Benadering” is nu ook mogelijk bij Videometen
  • “Benadering” en “Punten selecteren/verwijderen” creëren nu een nieuwe meting in de Datatabel, in plaats van de originele data te overschrijven.
  • Interpoleren (Uitlezen tussen meetpunten) is nu mogelijk door tijdens Uitlezen de CTRL-toets ingedrukt te houden.

Een compleet overzicht van alle aanpassingen is te vinden in het "Wat is nieuw"-document op onze downloadpagina. We adviseren iedereen om over te stappen naar versie 7.3. Download hiervoor het installatiebestand van onze website en installeer de nieuwe versie. U hoeft hiervoor niet meer eerst de huidige versie van Coach 7 van uw computer te verwijderen.


Lesactiviteit NVOX: kritische micelconcentratie

Voor de NVOX van september 2017 heeft CMA meegewerkt aan een artikel over een bepaling van de kritische micelconcentratie met behulp van een geleidbaarheidsexperiment, dat voor scheikundigen erg interessant is. Door tijdens het toevoegen van natriumdodecylsulfaatoplossing continu de geleidbaarheid van de oplossing te meten, kan het punt waarop er micellen gevormd gaan worden (de kritische micelconcentratie) bepaald worden. Dit experiment is uitermate geschikt als verdieping voor bepaalde, slimme leerlingen of als onderdeel van een eigen experimenteel onderzoek (EXO) of profielwerkstuk (PWS).

In onze lesactiviteitendatabase zijn de Coachactiviteit en -resultaat met bijbehorende leerlingwerkvellen, docentenvel en toelichting tijdelijk voor iedereen toegankelijk. Met een geldige licentiecode voor Coach 7 krijgt u toegang tot nog veel meer van dit soort lesactiviteiten. Ook bieden wij ter gelegenheid van deze publicatie de geleidbaarheidssensor die voor dit experiment nodig is tijdelijk met een aantrekkelijke korting aan. Sla dus snel uw slag!


Uitbreiding magazijnopruiming

Een aantal producten verdwijnt langzaam uit ons assortiment. U kunt nu met aantrekkelijke korting deze producten op de kop tikken. Daarvoor hebben we in onze webshop de categorie Opruiming toegevoegd. Dat hebben we in onze vorige nieuwsbrief al vermeld.

Deze maand hebben we de laatste exemplaren en onderdelen van MoWay met 50% korting aan de opruiming toegevoegd. Dit simpele robotje is gebruiksvriendelijk en makkelijk te programmeren via een standaard USB-kabel en de meegeleverde gratis software MoWay World. Hierin kun je met een flowchart een programma voor de MoWay schrijven en dit uploaden naar de robot. Na aanzetten voert de robot het programma uit. De MoWay robot is te beschouwen als een simpel en goedkoop alternatief voor LEGO Mindstorms.

Kijk snel in de opruimingscategorie voor meer informatie en voor het volledige aanbod. Zoals altijd geldt: op is op!


Uitbreiding lesactiviteitendatabase

Onlangs is de lesactiviteitendatabase op de website van CMA uitgebreid. Er zijn zo'n 20 nieuwe activiteiten toegevoegd, waardoor Coach nóg breder inzetbaar is in de klas. De database bevat nu 60 verschillende experimenten voor natuurkunde, 50 voor scheikunde en 35 voor biologie. Het aanbod varieert van meten met de computer tot videometen en modelleren.

De CMA lesactiviteitendatabase is gratis toegankelijk voor iedereen met een geldige Coach 7 licentie. Op onze website kunt u met uw licentiecode een account aanmaken, waarna u kunt inloggen in de database.

Lesactiviteiten bestaan uit instructievellen, toelichting voor docenten en achtergrondinformatie. Verder kunt u de Coach-activiteit en een voorbeeldresultaat downloaden. Zo kunt u meteen aan de slag. Liever toch nog iets aanpassen? Geen probleem. De lesactiviteiten worden aangeboden in .docx formaat, zodat u nog wijzigingen kunt aanbrengen. In de docentversie van Coach kunt u de Coach-activiteit aanpassen.

Heeft u suggesties voor Coachactiviteiten of zelf nog (oud) Coachmateriaal liggen? We horen het graag. Ook voor opmerkingen over bestaande lesactiviteiten kunt u natuurlijk bij ons terecht. U kunt hiervoor een mailtje sturen naar helpdesk@cma-science.nl.


Activiteitenkalender

Oktober
13 oktober Coach bij natuurkunde CMA
November
3 en 4 november Woudschoten Chemie Conferentie Woudschoten
6 en 20 november Cursus LEGO Mindstorms (twee middagen) CMA
13 november Basiscursus modelleren met Coach CMA
27 november Modelleren met Coach bij natuurkunde CMA
December
1 december Kennismaking Coach 7 CMA
14 december NVON TOA Congres Wageningen University
15 en 16 december WND-conferentie Noordwijkerhout