Webversie Juni 2018
CMA Nieuwsbrief 05/2018

Inhoud

In deze nieuwsbrief is er wederom aandacht voor een nieuw product in de line-up van CMA voor gebruik met Coach: een spectrometer. Nu kunt u met Coach ook in het volledige UV-VIS spectrum meten.

Daarnaast informeren we u graag over de ontwikkelingen rond Coach 7. We hebben dit schooljaar twee flinke updates van Coach uitgebracht en de ontwikkeling gaat gewoon door. Bij de volgende grote stap wordt het mogelijk om draadloos en/of via de tablet te gaan meten. U leest er hieronder meer over. Tot slot vindt u in deze nieuwsbrief weer enkele aantrekkelijke kortingen en een nieuwe lesactiviteit uit onze database.

Veel leesplezier!


Speciale aanbiedingen LEGO, NTL en Coach

LEGO

CMA is al decennia LEGO® Education partner. Hierdoor kunnen we goede service en op maat gemaakte nascholing aanbieden en helpen bij het opzetten van een LEGO® Education leerlijn op school. Onze werknemers zetten deze producten ook zelf in de lespraktijk in! Zo kunt u bijvoorbeeld op de website van de NVON lezen hoe LEGO® Education op het Fons Vitae Lyceum wordt ingezet.

Door parallele import worden LEGO® Education producten tegenwoordig ook via vele andere webwinkels aangeboden, vaak tegen aantrekkelijke prijzen. Omdat CMA als kerndoelen heeft om én een goed product te leveren én u te ondersteunen bij het ontwikkelen/vormgeven van uw onderwijsvisie/leerlijn zal CMA vanaf nu niet meer haar prijzen voor LEGO op de website publiceren. In plaats daarvan zullen we u steeds een passend, concurrerend en zeer aantrekkelijk aanbod doen! Vraag daarom altijd ook een offerte bij ons aan.

NTL

Duurzaamheid en energiebesparing zijn onderwerpen die steeds terugkeren in de curricula van verschillende (exacte) vakken. Ook de verschillende manieren van energieopwekking staan wekelijks wel eens in de krant. Verschillen tussen manieren van energieopwekking en het rendement ervan staan centraal in de leerlingen-experimenteer-kist "Alternatieve energie-omzettingen". De 25 experimenten in deze kit zijn met name geschikt voor onderbouw of VMBO leerlingen.

De kit bestaat onder andere uit:

  • Twee zonnecellen, die in serie of parallel geschakeld kunnen worden. Ook kan de invalshoek worden onderzocht
  • Een schoepenrad met elektromotor, waarbij de inductiespanning gemeten kan worden als het rad gaat draaien door bewegende lucht of stromend water.
  • Een accu, zodat leerlingen kunnen zien hoe energie uit duurzame opwekking opgeslagen kan worden.
  • Een handgenerator, zodat leerlingen zelf een inductiespanning kunnen opwekken.
  • Werkende modellen van ontstekingscilinders, waarbij de ontsteking van benzine of diesel in een verbrandingsmotor wordt nagebootst.

De kit is nu met een zeer aantrekkelijke korting beschikbaar: van € 398,- voor maar € 250,-! Kijk snel in onze webshop!

Coach

Bent u van plan om vanaf volgend schooljaar met Coach 7 te gaan werken? Plaats uw bestelling dan nog dit schooljaar. U kunt de licentiegegevens dan snel tegemoet zien. Met andere woorden: de licentie is dan geldig vanaf het bestelmoment tot eind augustus 2019! Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Kijk voor meer informatie over Coach 7 en de bestelprocedure op onze website en in de webshop.


Spectrometer voor Coach

Nieuw in het assortiment: een spectrometer voor gebruik in Coach. Hiervoor werken we samen met een bedrijf met ruim twintig jaar ervaring in het ontwikkelen en gebruik van lasers en optica. Naast hoogwaardige apparatuur voor gebruik in de (entertainment)industrie ontwikkelen zij ook producten voor het onderwijs. Eén van die producten brengen wij nu naar Nederland.

De spectrometer kan via USB aangesloten worden, waarna deze direct door Coach uitgelezen kan worden. Hier hoeft geen interface tussen te zitten. De spectrofotometer wordt ondersteund vanaf Coach 7.4. In die versie zijn al instructie-activiteiten opgenomen, waarmee u zich het gebruik van de spectrofotometer in Coach snel eigen kunt maken.

De spectrometer is robuust en wordt geleverd met een optische kabel. Deze kan gebruikt worden voor emissie-experimenten. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van het emissiespectrum van een spaarlamp, waarvan hieronder een spectrum (zoals het gemeten wordt in Coach) wordt getoond.

Voor het doen van absorptie-experimenten is een extra module beschikbaar. Deze bestaat uit een lichtbron (voor wit licht en UV-straling) en een cuvettehouder. Op die manier kan de mate van absorptie gerelateerd worden aan de concentratie van de stoffen in de oplossing en kunt u in de klas écht met bijvoorbeeld de wet van Lambert-Beer aan de slag.

Deze twee producten zijn nu met een introductiekorting van 10% beschikbaar in onze webshop. Kijk snel verder!


Ontwikkeling draadloos meten met Coach

Het afgelopen schooljaar hebben we op conferenties en cursussen steeds aangegeven dat ook wij bezig zijn met ontwikkelen van draadloos meten en meten met tablets. In deze nieuwsbrief geven we graag het complete overzicht van de verschillende mogelijkheden en het tijdpad van die ontwikkelingen.

Meten in de Coach 7 app op tablet en Chromebook

De Coach 7 app (iOS en Android) ondersteunt op dit moment modelleren en videometen. In de zomervakantie wordt daar meten aan toegevoegd. De Coach 7 app kan dan bijvoorbeeld de interne versnellingssensor van de tablet uitlezen, maar u kunt ook bestaande interfaces aansluiten op de tablet. Zo zal het op Android-apparaten mogelijk zijn om via een standaard verloopkabeltje (USB naar mini- of micro-USB) met de bestaande CoachLabII+ en €Lab-interfaces en uw oude sensoren te meten. Daar hoeft u dus niets nieuws voor aan te schaffen!
Daarnaast wordt het mogelijk om de VinciLab via Wifi te koppelen aan Coach op de tablet (op zowel Android als iOS). Ook daar hoeft u dus geen nieuwe interfaces of sensoren voor aan te schaffen. Het enige dat u straks hoeft te doen, is de Coach 7 app updaten. Als u al een geldige licentie heeft, is dit gratis.

Een andere gunstige ontwikkeling is dat Chromebooks steeds vaker Android-apps ondersteunen. Afgelopen jaar hebben we hier enkele tests mee uitgevoerd en het blijkt dat de Coach 7 app steeds vaker ook "gewoon" op Chromebooks geïnstalleerd kan worden. Zo wordt het gebruik van Coach ook op de Chromebook mogelijk.

Draadloze hardware

Naast het faciliteren van het gebruik van bestaande hardware op nieuwe devices, ontwikkelt CMA ook nieuwe draadloze hardware. Daarbij hebben we er voor gekozen om zo veel mogelijk het reeds op school aanwezige materiaal te benutten, zodat u niet al uw sensoren hoeft te vervangen. Om die reden werken we aan een nieuwe, draadloze interface. U kunt dus uw bestaande sensoren blijven gebruiken. De communicatie tussen de interface en de laptop/tablet kan draadloos via Bluetooth.

Deze nieuwe, draadloze interface (de "WiLab") zal lijken op de €Lab, maar iets krachtiger zijn (meten tot 100 kHz) en enkele interessante extra mogelijkheden hebben. Naast de draadloze verbinding via Bluetooth blijft het mogelijk om de interface via een USB-kabel met een laptop/tablet te verbinden. De WiLab zal in de eerste helft van volgend schooljaar beschikbaar komen.

Vragen?

Zit u nog met vragen over draadloos meten met Coach of bent u benieuwd naar de opties voor uw eigen school? Neem gerust contact met ons op!


Model en animatie Lorentzkracht

Elektromagnetisme is een belangrijk onderwerp in het examenprogramma. In het vwo-programma moeten leerlingen ook met de lorentzkracht kunnen werken. Omdat (de effecten van) magnetische velden moeilijk zichtbaar zijn te maken, kan het helpen om bij dit onderwerp modellen en animaties te maken. Een voorbeeld daarvan is nu te vinden in onze database.

In deze lesactiviteit wordt de lorentzkracht op een bewegende staaf in een magnetisch veld gemodelleerd. De staaf heeft een bepaalde startsnelheid, maar ten gevolge van de lorentzkracht neemt deze snelheid toe of af. Door de variabelen te koppelen aan objecten in een animatie is het verloop van het model zeer goed te volgen. Leerlingen zien daardoor de verandering echt optreden. Aan de hand van enkele vragen gaan leerlingen de situatie verder bestuderen.

Deze activiteit is gebaseerd op een oude examenopgave en komt in verschillende varianten ook voor in sommige lesmethoden. In deze activiteit wordt dit onderwerp bovendien aan de hand van een model besproken, waardoor leerlingen ook met modelleren aan de slag gaan. Kortom: u slaat meerdere vliegen in één klap. De volledige lesactiviteit is (met een geldige Coach 7 licentie) gratis te downloaden van onze website.


Activiteitenkalender

Juni
6 juni NVS School event Den Haag
8 juni Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
11 juni Werken met Coach bij biologie CMA
18 juni Werken met Coach CMA