Webversie September 2018
CMA Nieuwsbrief 06/2018

Inhoud

CMA wenst iedereen weer een leuk en succesvol schooljaar toe!

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor onze cursussen. Ook dit schooljaar bieden we weer verschillende cursussen over het gebruik van Coach en LEGO EV3 aan. U leest er hieronder meer over. De inschrijvingen zijn geopend!

Ook is er wat kort nieuws over de aankomende update voor de app en de VinciLab.

Tot slot is er aandacht voor de draadloze hartslagfrequentie-sensor en een nieuwe lesactiviteit voor scheikunde, die erg geschikt is als PO. Met behulp van colorimetrie bepalen leerlingen het kopergehalte in een muntstuk. De proef is eenvoudig uit te voeren en er zijn mooie resultaten te behalen.

Veel leesplezier!


Kort nieuws

Coach app - meten bijna beschikbaar!

Over enkele weken zal de Coach app voor Android en iPad flink worden geüpdatet. Na deze update kunt u met de app ook metingen met sensoren doen. Naast de interfaces van CMA zullen ook enkele interne sensoren van de tablet worden ondersteund.

Met een Android tablet kunt u met bijna alle CMA interfaces aan de slag door deze via een verloopkabeltje met de USB-poort van de tablet te verbinden. Met een iPad kunt u alleen draadloos meten, dus heeft u een VinciLab nodig. Steeds meer Chromebooks ondersteunen Android-apps. Op deze apparaten kan de Coach app ook gebruikt worden. Voorlopig kan er op de Chromebook ook alleen via de VinciLab gemeten worden, maar we verwachten dat we ook USB interfaces op Chromebooks zullen kunnen ondersteunen.

Als de nieuwe draadloze interface (de WiLab) beschikbaar komt, dan zal deze ook ondersteund worden door de app. De WiLab zal via Bluetooth of USB-kabel communiceren en kan dus met de iPad, Androidapparaten en Chromebooks gebruikt worden.

Uiteraard informeren we u meteen als de nieuwe versie van de Coach 7 app beschikbaar is in Appstore en de Playstore.

VinciLab - nieuwe prijs en software-update

Door enkele projecten in het buitenland is CMA in staat de prijs van de VinciLab aanmerkelijk te verlagen van € 475,- naar € 425,-.

Ook zal er in november een grote update komen van Coach voor de VinciLab. Dit is een speciale versie van Coach voor Linux-apparaten. De huidige versie werkt al met Coach 7, maar na de update zal dit soepeler werken. Ook komen er enkele nieuwe functies.

We raden iedereen die met de VinciLab werkt aan om regelmatig te kijken of er updates beschikbaar zijn, zodat u altijd met de meest recente versie werkt. In de handleiding staat beschreven hoe dit moet.

Aanbiedingen

Wist u dat CMA regelmatig producten met een leuke korting aanbiedt? Hou in onze webwinkel de categorie "aanbiedingen" goed in de gaten, zodat u geen koopjes mist. Op is op!


Cursussen schooljaar '18-'19

Op de cursuspagina's en het inschrijfformulier op onze website kunt u zich vanaf nu weer inschrijven voor cursussen met Coach of LEGO Mindstorms.

Coach: meten en modelleren

Tijdens onze basiscursussen voor meten en modelleren gaat u zelf aan de slag met Coach. Er is voor ieder wat wils: voor beginners is er de mogelijkheid om met de echte basis te starten en voor gevorderden is er de mogelijkheid om met complexe, vakoverstijgende lesactiviteiten aan de slag te gaan. U kunt putten uit de ervaring van onze cursusdocenten en de uitgebreide lesactiviteitendatabase van CMA.

Daarnaast is er ook een kennismakingscursus. Hierin maakt u in een ochtend kennis met de absolute grondbeginselen van Coach, zodat u snel wegwijs wordt in het programma.

LEGO Mindstorms, FLIR en Spectrometer

CMA biedt ook productspecifieke cursussen aan voor enkele producten in het assortiment. De LEGO Mindstorms-cursus laat u verspreid over twee middagen kennismaken met het gebruik van LEGO EV3 in de klas. Bij aanschaf van LEGO MINDSTORMS-producten t.w.v. € 1.500,- (ex. BTW) in de webwinkel van CMA is deelname aan deze cursus gratis.

Voor de FLIR C2 infraroodcamera en de nieuwe Spectrometer voor gebruik in Coach bieden we ook cursussen aan. Tijdens een middag leert u dit apparaat in combinatie met Coach te gebruiken. Het is mogelijk om het gebruikte exemplaar direct mee te nemen. Bekijk hiervoor de voorwaarden.

Maatwerk

Ook dit schooljaar komt CMA weer graag bij u op school langs om een cursus te geven, bijvoorbeeld tijdens een studie(mid)dag. Deze maatwerkcursus stellen we dan volledig naar wens en in overleg samen. Interesse? Neem dan contact met ons op (020-7600920 of info@cma-science.nl).


Hartslagfrequentiesensor BT47i

Met de hartslagfrequentiesensor (sensorhandleiding) kan direct de hartslag gemeten worden. De sensor bestaat uit een riem voorzien van een zender en een losse ontvanger. De riem met zender wordt gedragen rond de borst. De zender registreert elektrische pulsen op het huidoppervlak door middel van twee elektroden. De registratie van pulsen wordt draadloos naar de ontvanger gestuurd. Tijdens elke hartslag wordt er een elektrisch signaal gegenereerd. Door dit signaal zichtbaar te maken kan de hartslag in een grafiek worden weergegeven.

Deze sensor maakt het eenvoudig om de hartslag van proefpersonen tijdens verschillende soorten inspanning te volgen. Ook andere invloeden op de hartslag, zoals de duikreflex, kunnen eenvoudig bestudeerd worden. Met de draadloze borstband heeft de proefpersoon veel bewegingsvrijheid en kan het effect van inspanning op de hartslag tijdens de inspanning gevolgd worden. Kant en klare lesactiviteiten zijn te vinden in onze lesactiviteitendatabase.

De hartslagfrequentiesensor BT47i is tijdelijk, tot 1 november, met een aantrekkelijke korting van 15% beschikbaar in onze webwinkel. Bestel snel! Denkt u daarbij ook aan de bijbehorende sensorkabel?


LEGO MINDSTORMS EV3 bij CMA - Scherp geprijsd en goede ondersteuning

Ook dit schooljaar is het mogelijk om LEGO MINDSTORMS producten voor aantrekkelijke prijzen bij CMA aan te schaffen. De prijzen voor LEGO producten staan niet meer vermeld in de webwinkel, maar u kunt natuurlijk altijd een offerte aanvragen. Wij doen u dan een passend, concurrerend en zeer aantrekkelijk aanbod!

De aanschaf van LEGO producten bij CMA biedt u de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan onze LEGO MINDSTORMS-cursus. U leert de fijne kneepjes en kunt meteen met LEGO aan de slag in uw klassen. Kijk voor meer informatie in de webwinkel of in de cursusinformatiepagina.


Lesactiviteit scheikunde: Bepaling kopergehalte door colorimetrie

Met behulp van relatief veilige stoffen en reacties kan door colorimetrie het kopergehalte van een "Nordic gold"-muntstuk bepaald worden. De munten van 10, 20 en 50 cent zijn gemaakt van een legering die voor ongeveer 89% uit koper bestaat. Dit gehalte kan proefondervindelijk vastgesteld worden, wat het een mooi en relevant experiment voor in de les maakt.

In deze lesactiviteit wordt een hoeveelheid van een muntje opgelost in 1 M salpeterzuur, waarna er door toevoeging van ammoniak het donkerblauwe koper(II)-ammonia complex gevormd wordt. Door gebruik te maken van een ijklijn kan het gehalte koper(II) bepaald worden. Na enig rekenwerk kan het massapercentage koper in het muntstuk vastgesteld worden, waarna dit vergeleken kan worden met de theoretische waarde. Opvallende verschillen dienen uiteraard verklaard te worden.

Deze activiteit is gebaseerd op een meer kwalitatief experiment uit een van de lesmethodes. In deze activiteit wordt dit onderwerp kwantitatief benaderd, waardoor het experiment voor bovenbouwklassen zeer geschikt is als analyse-experiment. De volledige lesactiviteit is met een geldige Coach 7 licentie gratis te downloaden op onze website.


Activiteitenkalender

September
24 september Werken met de Spectrometer CMA
Oktober
1 oktober Werken met Coach CMA
8 oktober Werken met de infraroodcamera CMA
November
2 november Woudschoten Chemie Conferentie Woudschoten
9 november Kennismakingsochtend Coach 7 CMA
9 november LEGO MINDSTORMS EV3 (1/2) CMA
15 november TOA-congres Leiden
23 november LEGO MINDSTORMS EV3 (2/2) CMA
26 november Basiscursus modelleren met Coach CMA