Webversie Oktober 2018
CMA Nieuwsbrief 07/2018

Inhoud

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor een aantal vernieuwingen in het aanbod van CMA. De apps in Google Play en de App Store zijn geüpdatet, waardoor nu óók meten met sensoren met Coach op de tablet mogelijk is. Ook kondigen we de verwachte leverdatum voor onze nieuwe, draadloze interface (de WiLab) aan.

Verder vindt u in deze nieuwsbrief een zakelijk bericht. CMA heeft ruimte voor nieuwe collega's! We zouden graag één of twee nieuwe collega's verwelkomen die ons kunnen helpen bij het verzorgen van cursussen en het maken van lesmateriaal, maar ook bij verschillende andere taken. U leest er hieronder meer over.

Tot slot vindt u nog een link naar een filmpje op YouTube, waarin natuurkundedocent Ron Vonk met behulp van Coach de wet van behoud van energie uitlegt.

Veel leesplezier!


Meten met de tablet vanaf nu beschikbaar!

Belangrijke update Coach app voor iPad en Android tablets

De Coach app in Google Play en de App Store is geüpdatet. Net als bij andere apps is updaten gratis als uw school een BYOD-licentie heeft. Deze versie betreft de langverwachte uitbreiding van de app, zodat ook meten met de app nu mogelijk is. Ook zijn er een flink aantal kleine verbeteringen aangebracht en zijn een aantal bugs opgelost. De belangrijkste veranderingen zijn:

 • meten is mogelijk gemaakt (ondersteuning interfaces varieert)
  • Op de iPad: ondersteuning voor VinciLab (draadloos via WiFi) en de interne versnellingssensor van de tablet
  • op Android tablets met USB: ondersteuning voor €Sense, €Lab, CLAB en CoachLab II+ en de interne versnellingssensor van de tablet. Er is ook ondersteuning voor VinciLab (draadloos via WiFi). Voor het aansluiten van een USB-interface is een micro USB OTG-hub of -kabel vereist;
 • de WiLab (zie verderop in deze nieuwsbrief) zal ondersteund worden zodra die leverbaar wordt;
 • alle typen metingen (tijdgestuurd, pulsgestuurd en handmatig) zijn mogelijk;
 • triggering is mogelijk;
 • sensorherkenning wordt ondersteund en het ijken van sensoren is mogelijk;
 • verwerkingsvensters zijn verbeterd;
 • om te voorkomen dat het virtuele toetsenbord verschijnt wanneer u een tekstvenster aanraakt, is het nu mogelijk de tekst te ver- en ontgrendelen via een pictogram in het tekstpaneel;
 • scrollen in de data-tabel is verbeterd.

Update uw app, zodat u meteen met uw tablet met meetactiviteiten aan de slag kunt.


WiLab: een krachtige Bluetooth interface

De WiLab is de nieuwe interface van CMA. Deze is ontworpen voor veelzijdig gebruik. De WiLab:

 • werkt met Chromebooks, iPads, Android tablets en Mac en Windows machines
 • kan meten met een meetfrequentie tot 100 kHz
 • gebruikt Bluetooth Low Energy (BTLE) 4 en 5 voor zeer snelle draadloze verbinding
 • kan via een losse kabel ook via USB verbonden worden
 • heeft twee analoge ingangen
 • is geschikt voor al uw bestaande sensoren
 • werkt met de BT55i afstandssensor
 • heeft een oplaadbare batterij
 • heeft ingebouwde, aanstuurbare, buzzer en LED

De WiLab is de gebruiksvriendelijke en krachtige oplossing van CMA voor draadloos meten met tablets en Chromebook. Met de WiLab kunt u metingen doen met dezelfde kwaliteit als u gewend bent met onze andere interfaces. Ook kunt u blijven werken met uw huidige sensoren, die daarvoor geen extra batterij nodig hebben, maar direct gevoed worden uit de WiLab. Ook als u met twee sensoren wilt meten, zal de meting nauwkeurig zijn en ontstaat er geen limiet aan de meetfrequentie. Door geoptimaliseerde data-communicatie krijgt u de grafieken ook bij hogere meetfrequentie in real-time op uw scherm te zien. De WiLab kan via het nieuwste protocol BTLE 5 communiceren met de apparaten die daarvoor geschikt zijn. Dit betekent nog snellere communicatie over grotere afstanden.

WiLab zal leverbaar zijn vanaf december. Het is nu al mogelijk een bestelling te plaatsen in de webwinkel voor de actieprijs van € 168,- (ex. btw) per stuk. In 2019 wordt de prijs verhoogd naar € 198,- (ex. btw).


Werken bij CMA?

CMA heeft plaats voor één of twee nieuwe part-time medewerkers voor een totale omvang van 0,6 fte. Wij bieden samenwerking in een klein team, waarin u bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van onze innovatieve producten en hoe deze in het onderwijs ingezet worden. Uw taken zullen zeer afwisselend zijn: van het ontwikkelen van nieuwe lesideeën tot het geven van cursussen, van het meedenken over nieuwe producten tot het ondersteunen van onze gebruikers en van het bijhouden van onze websites tot het verzorgen van workshops en marktpresentaties op onderwijsconferenties.

Wij zoeken collega’s met een warm hart voor bèta-onderwijs, die innovatief en creatief zijn en een dienstverlenende instelling hebben. Natuurlijk wel met een achtergrond in de bèta-vakken, waarbij expertise in biologie of scheikunde een pre is. Woonachtig zijn in (de buurt van) Amsterdam is ook wel handig.

Uit ervaring weten we dat een deeltijdbaan bij CMA een heel prettige en interessante combinatie is met een deeltijdbaan in het onderwijs. Heeft u belangstelling, stuur dan een korte sollicitatiebrief en uw CV aan dhr. Ton Ellermeijer (ton@cma-science.nl). Meer weten? Neem dan telefonisch contact op via 020-7600921.


Videoles "Wet van behoud van energie"

Op de Facebookgroep Vaksteunpunt Natuurkunde kwamen wij onlangs een bericht tegen van onze oudcollega Ron Vonk. Ron heeft een korte videoles van ongeveer 15 minuten opgenomen waarin hij met behulp van een videometing in Coach de wet van behoud van energie bij een stuiterende pingpongbal uitlegt.

Verschillende onderwerpen komen aan bod. Natuurlijk worden plaats, snelheid en versnelling benoemd, maar ook de kinetische en potentiële energieën worden uitgerekend. Er is zelfs nog aandacht voor de veerenergie die een rol speelt wanneer het balletje tijdens het stuiteren een beetje vervormt.

Het filmpje laat goed zien wat er met Coach allemaal mogelijk is. Ook inhoudelijk is het een uitermate geschikt filmpje om aan je leerlingen te laten zien of hen als huiswerk te laten bekijken. Het filmpje is te vinden op YouTube. Veel kijkplezier!


Activiteitenkalender

November
2 november Woudschoten Chemie Conferentie Woudschoten
9 november Kennismakingsochtend Coach 7 CMA
9 november LEGO MINDSTORMS EV3 (1/2) CMA
15 november TOA-congres Leiden
23 november LEGO MINDSTORMS EV3 (2/2) CMA
26 november Basiscursus modelleren met Coach CMA