Webversie
Mei 2019
 

CMA Nieuwsbrief 01/2019

Inhoud: 

Welkom bij deze volle nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief berichten we onder andere over de ontwikkelingen van Coach 7. Er zijn nieuwe releases van de Coach 7 versie voor de desktop computers, tablets en VinciLab. Hieronder leest u over de veranderingen/toevoegingen in de update van Coach 7. De interface €Lab is niet meer leverbaar, deze is vervangen door een verbeterde versie: de WiLab. Deze interface is zowel draadloos als bedraad te gebruiken.

De Coach software Vincilab krijgt ook een update met nieuwe functionaliteiten en een nieuw uiterlijk. Daarnaast ontwikkelen we mogelijkheden om op Chromebooks via USB interfaces te kunnen meten, lees voor meer informatie het betreffende item zorgvuldig door.

Ook hebben we veranderingen doorgevoerd bij de productie van de Spectrometer. Dit resulteert in verbeterde metingen. Om het natuurkunde onderwijs te ondersteunen heeft CMA nieuwe practicumspullen voor het onderwerp warmte en inductiespanning ontwikkeld. Met dit materiaal kunnen begrippen als warmtetransport, soortelijke warmte, warmtecapaciteit en inductiespanning bij een vallende magneet gemeten worden.

Veel leesplezier!

Coach 7.5

Er is hard gewerkt om een nieuwe versie van Coach 7 te ontwikkelen. In de laatste versie 7.5 is een aantal nieuwe functionaliteiten ontwikkeld die ervoor zorgen dat Coach 7 nog beter werkt. In deze release voor Desktop en Tablets is de ondersteuning voor de WiLab toegevoegd zodat nu ook via BlueTooth gemeten kan worden. Over de interface WiLab vindt u hieronder meer. Coach 7.5 heeft ook de mogelijkheid om spreadsheet activiteiten te doen. In deze activiteiten kan data gecreërd worden, waarvan gebruikers zelf grafieken kunnen maken. Tevens kan ook in deze omgeving eenvoudig data van en naar Excel geëxporteerd worden, zodat op de gewenste manier analyse van data gedaan kan worden. De spreadsheet omgeving geeft docenten ook de optie om grafieken te maken voor toetsen of leerlingen, zonder interface, analyse van data (zoals functiefit) uit te laten voeren. De grootheden en eenheden langs de assen kunnen naar gewenste grootte gezoomd worden, zodat nog mooiere diagrammen gemaakt kunnen worden.

De update van de Coach 7 app (naar versie 7.3) zorgt ervoor dat er nu via Bluetooth (WiLab) gemeten kan worden op de tablet en chromebook.

WiLab een krachtige Bluetooth interface

De WiLab is de nieuwe interface van CMA en vervangt de bekende EuroLab. De WiLab:

  • werkt met Chromebooks, iPads, Android tablets en Mac en Windows machines
  • kan meten met een meetfrequentie tot 100 kHz
  • gebruikt Bluetooth Low Energy (BTLE) 4 en 5 voor een zeer snelle draadloze verbinding
  • kan via een losse kabel ook met USB verbonden worden
  • heeft twee analoge ingangen
  • is geschikt voor al uw bestaande CMA sensoren
  • werkt ook met de BT55i afstandssensor
  • heeft een oplaadbare batterij
  • heeft een ingebouwde, aanstuurbare, zoemer en RGB-LED

De WiLab is de nieuwe gebruiksvriendelijke en krachtige oplossing van CMA voor draadloos meten met tablets en Chromebooks. Met de WiLab kunt u metingen doen van dezelfde kwaliteit als u gewend bent met onze andere interfaces. Ook kunt u blijven werken met uw huidige sensoren, die daarvoor geen extra batterij nodig hebben, maar direct gevoed worden uit de WiLab. Ook als u met twee sensoren wilt meten, zal de meting nauwkeurig zijn en ontstaat er geen limiet aan de meetfrequentie. Door geoptimaliseerde data-communicatie krijgt u de grafieken ook bij hogere meetfrequentie in real-time op uw scherm te zien. De WiLab kan via het nieuwste protocol BTLE 5 communiceren met de apparaten die daarvoor geschikt zijn. Dit betekent nog snellere communicatie over grotere afstanden.

De WiLab is vanaf nu volop leverbaar. Bestel de WiLab door een bestelling te plaatsen in de webwinkel

 

Coach Update voor VinciLab

VinciLab krijgt een belangrijke nieuwe update. Na deze update is het mogelijk om met de VinciLab ook sensoren te ijken en nieuwe sensoren aan te maken. Sommige gebruikers maken zelf sensoren. Met een pc of mac kun je dan zelf een eigen sensor aanmaken compleet met ijking. Deze procedure is nu ook mogelijk op de VinciLab. Via een verloper van 4mm naar BT (artikel 0519) kan zo'n eigen sensor aangesloten worden op de VinciLab.

Het uiterlijk van de software op de VinciLab zal meer gaan lijken op Coach 7. Echter is de VinciLab versie nog steeds Coach Linux, zodat bestanden voor VinciLab, die gemaakt zijn in Coach 7 op een desktop, via Opslaan voor MoLab/VinciLab aangemaakt moeten worden.

Nieuwe practicumspullen

Er zijn nieuwe practicum spullen beschikbaar om het onderwerp warmte kwantitatief te onderzoeken met temperatuursensoren. Het gaat om practicum materiaal bij eenvoudige proeven over warmte, warmtecapaciteit, soortelijke warmte en warmtetransport. Daarnaast hebben we een set inductiebuizen, een doorzichtig en een van aluminium. Hiermee kan de inductie spanning van een vallende magneet worden gevolgd. 

Daarnaast is er een warmte element gemaakt dat precies in de calorieblokken past. Het inschuifbare verwarmingselement (art. code 019) kan gebruikt worden als actuator door CoachLabII+ of met een 10V spanningsbron.

Bij de practicum spullen wordt kant- en klaar lesmateriaal ontwikkeld dat in de zomer van 2019 klaar is.

Nieuwe spectrometer

Omdat we niet tevreden waren met de kwaliteit van de eerste versie van de spectrometer, is deze nu verbeterd. De nieuwe spectrometer (012) en de lichtbron (012LS) vindt u in de webshop. We verzorgen ook nascholingen met de spectrometer. Via deze nascholing kan de Spectrometer ook voordelig aangeschaft worden. Kijk bij de evenementen in deze nieuwsbrief voor data van deze nascholing.

Meten met Chromebook

We zijn dichtbij een oplossing voor het werken met bestaande interfaces en Coach 7 op de Chromebooks!
Google heeft nog steeds belemmeringen om vanuit een Android app de USB te kunnen gebruiken. CMA is daar nu een andere oplossing voor aan het ontwikkelen, en momenteel zijn we die intern aan het testen en verbeteren. Voor de zomervakantie verwachten we deze oplossing breder te testen m.b.v. een aantal scholen die met Chromebooks werken. En dan een nieuwe release van deze app klaar te hebben voor komend schooljaar.
Dat betekent dat vanaf dat moment ook met de USB-interfaces CoachLabII+, EuroLab en Clab op een Chromebook gewerkt kan worden.  Voor de CoachLab II+ geldt wel dat ze na 2009 (vanaf code SAG 10 XXX) gekocht moeten zijn.

LEGO® Education: SPIKE™ Prime

De LEGO®  groep maakt haar grootste productdebuut in drie jaar tijd, de onthulling van SPIKE™ Prime, een nieuwe kit die tot doel heeft om de bekende steentjes (LEGO Technic/ basis) met motoren, sensoren en inleidende coderingslessen te mixen.

 

SPIKE™ Prime is een volledig nieuw ontwerp van LEGO® Education. Het is gemaakt om alle niveaus van de leerlingen te bereiken en door intuïtief materiaal alle middelbare scholieren te betrekken bij technologisch georiënteerd STEAM-onderwijs. SPIKE™ Prime past in een LEGO leerlijn waarbij leerlingen steeds meer uitgedaagd worden om moeilijker problemen aan te gaan en op te lossen en sluit naadloos aan op het werken met de LEGO Mindstorms EV3 
 
Het lesmateriaal bij de SPIKE™ Prime set, dat door leerkrachten eenvoudig in te zetten is, is bijgevoegd in de te downloaden APP.  De sets zijn in september 2019 leverbaar.  Voor meer informatie: info@cma-science.nl en onze website: LEGO® Education.

 

Evenementen


De nieuwe nascholingsagenda is beschikbaar. Check voor alle cursussen en conferenties de onderstaande link:
Evenementen kalender. 
CMA website
Vragen | Bestellingen | Helpdesk | Reparatie | Nascholing

Volg ons:
 
CMA
A.J. Ernststraat 169
1083 GT, Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
Copyright © 2019 CMA, All rights reserved.
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, meldt dit dan via deze link