CMA25
Home Hardware Software Nascholing Webwinkel Lesmateriaal Ondersteuning BO

CMA 25!CMA Nieuwsbrief
10 juli 2012

Wilt u ook uw collega's in de exacte vakken attenderen op de CMA Nieuwsbrief? Zij kunnen zich hier aanmelden.

In deze CMA-nieuwsbrief leest u over de nieuwe Coach-versie die zojuist verschenen is, en een aantal andere lezenswaardige onderwerpen:

 1. Nieuwe Coach 6 versie!
 2. Coach-tip: Een afbeelding van een grafiek omzetten naar een serie meetwaarden
 3. Sportonderzoek met Coach bij wiskunde
 4. Laatste mogelijkheid voor jubileumvoordeel
 5. CMA in de vakantietijd
Nieuwe Coach 6 versie

Coach 6.42 is verschenen. Coach 6.42 biedt een groot aantal verbeteringen en handige vernieuwingen. Hier alvast een kleine greep daar uit:

 • Een vernieuwde Coach-driver voor CoachLab II+, waardoor de stabiliteit verbetert. CoachLab II+ wordt veel sneller gedetecteerd bij starten van een activiteit.
 • Een vernieuwde Windows-driver voor CoachLab II+ (met een bugfix). Lees in de installatiehandleiding hoe u de oude driver kunt updaten.
 • Ondersteuning voor 9 nieuwe ML-sensoren.
 • Bij de optie 'Kolom kopiëren' kunt u nu direct de naam van de gekopieerde kolom ingeven.
 • Het tekstvenster heeft knoppen in de titelbalk voor snelle navigatie naar de volgende of vorige tekst.
 • 'Gegevens af spelen als geluid' kan nu via een knopje in de titelbalk van het Diagram/Tabelvenster.

Zie de Revisiegeschiedenis voor een compleet overzicht van alle vernieuwingen.
De Coach 6 installer vindt u hier. Er zijn ook nieuwe versies van:

Coach-tip: Een afbeelding van een grafiek omzetten naar een serie meetwaarden

In de natuurwetenschappelijke vakken, maar niet alleen daar, komen we heel vaak grafieken tegen. Nadeel is dat zo'n grafiek statisch is, je kunt er geen bewerkingen op uitvoeren. In enkele stappen echter, kan met Coach beeldmeten de grafiek worden omgezet naar meetwaarden. Zo kunnen die gegevens verder verwerkt worden, en kan bijv. de oppervlakte onder de grafiek worden bepaald of de afgeleide op een bepaald punt.
In de afbeeldingen wordt dit getoond aan de hand van een opgave uit het HAVO examen natuurkunde van dit jaar (tweede tijdvak). In deze opgave wordt de beweging van een vliegtuig behandeld waarbij het eerst tot grote snelheid versnelt en daarna op volle kracht afremt. De grafiek die hierbij gegeven is, geeft de snelheid van het vliegtuig weer als functie van de tijd. Links ziet u de originele grafiek uit het examen, rechts daarnaast dezelfde grafiek in Coach Beeldmeten met meetpunten (rode cirkeltjes). Rechtsonder de Coach-grafiek. Linksonder tenslotte een voorbeeld van een analyse. De afgelegde weg voor het eerste deel van de beweging wordt bepaald aan de hand van het oppervlak onder de grafiek.
Op onze website wordt in een serie korte video-tutorials uitgelegd hoe u dit ook zelf kunt doen. We gebruiken hierbij de besproken snelheid-tijdgrafiek van het vliegtuig maar het kan uiteraard voor elke willekeurig gekozen grafiek, zolang er maar een digitale afbeelding van beschikbaar is.

Sportonderzoek met Coach bij wiskunde

In het juninummer van WisActueel is een interview verschenen met André Heck (van de bètafaculteit) en Maurice Maas (wetenschapper bij het Universitair Sportcentrum) van de UvA. Het artikel gaat over sport en wiskunde door leerlingen in het kader van het ITS-lab Sportonderzoek doe/door je zelf!, waarbij gebruik wordt gemaakt van videometen met Coach voor geavanceerd sportonderzoek bij wiskunde. Een mooie illustratie van context-rijk onderwijs met diepgang.
Lees artikel...

Laatste mogelijkheid voor jubileumvoordeel!

De jubileumactie in het kader van ons 25-jarig jubileum loopt nog door tot en met 15 juli a.s.. Wilt u nog van de korting gebruik maken? Plaats uw bestelling dan snel, u heeft nog maar een paar dagen. U krijgt nog korting als uw bestelling of inschrijving voor een nascholingscursus bij ons binnen is uiterlijk 15 juli 2012. De aanbiedingen zijn:

 • 25% meer bij bestellingen van MoLab, CoachLab II+, €Lab en Systeembord:
  5 voor de prijs van 4, 10 voor 8 etc.
 • 10% korting op al uw overige bestellingen
 • 25% korting op nascholing.

Bekijk alle aanbiedingen.

CMA in de vakantietijd

De vakantie is in grote delen van Nederland al begonnen. Wij vragen u bij uw bestellingen de vakantiesluiting van uw school door te geven, dan houden wij daar met leveren rekening mee.
Uiteraard wensen wij u een heel fijne vakantie toe!

Met vriendelijke groet,

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W: www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E: helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E: reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E: nascholing@cma-science.nl (nascholing)

N.B.: