CMA25
Home Hardware Software Nascholing Webwinkel Lesmateriaal Ondersteuning BO

CMA logoCMA Nieuwsbrief
2013, nr. 2, NOT-editie
6 februari 2013

Wilt u ook uw collega's in de exacte vakken attenderen op de CMA Nieuwsbrief? Zij kunnen zich hier aanmelden.

Hierbij ontvangt u eenmalig de speciale nieuwsbrief van de Stichting CMA n.a.v. uw bezoek aan onze stand tijdens de NOT 2013.

De Stichting CMA ontwikkelt innoverende software, hardware en lesmateriaal voor de basisschool, het Voortgezet Onderwijs en Hoger Onderwijs. Mede dankzij uw bezoek is onze deelname aan de NOT een succes geworden!
Wilt u ook in de toekomst op de hoogte blijven van de activiteiten van CMA? Meld u zich dan aan voor onze reguliere nieuwsbrief. Dat kan met twee muisklikken:
aanmelden. Zet uw naam en e-mailadres in de tekst van de mail en verstuur hem naar ons.

Lesmateriaal Onderzoeken Op De Basisschool met €Sense
 Op de basisschool wordt steeds meer aandacht besteed aan onderzoeken en techniek. Met de eenvoudige interface €Sense en het bijbehorende lesmateriaal Onderzoeken op de Basisschool kunt u met uw leerlingen aan de slag. Het lesmateriaal is op maat gemaakt en biedt een 30-tal proefjes op het gebied van temperatuur, licht en geluid. Leerlingen zijn nieuwsgierig en komen vanuit een onderzoeksvraag in aanraking met allerlei aspecten van meten en met gegevens in grafieken en tabellen. Voor de leerkracht is er ondersteuning in de vorm van een snelstartgids en een uitgebreide handleiding met informatie over o.a. de natuurkunde, didactiek, software/hardware, benodigde materialen.
In onze stand kon u kennismaken met een aantal experimenten uit dit lesmateriaal. Daarop werd met interesse op gereageerd. U vindt het materiaal, met alle verdere informatie op: www.cma-science.nl/primaryscience.
De €Sense incl. software en lesmateriaal kost € 119,00 (excl. BTW).

 Onderzoek aan een fietslampje
Wanneer eenmaal kennis gemaakt is met de €Sense, kunnen allerlei vervolgonderzoekjes gedaan worden. Een voorbeeld daarvan is het meten aan een fietslampje zoals we dat tijdens de beurs gedaan hebben. Heel goed is te zien dat het lampje regelmatig knippert en voor wie wat verder kijkt is het effect van het omgevingslicht heel goed te zien.
Lees er meer over op de website
ScienceSpace.

mOway
Tijdens de beurs trok de minirobot mOway de nodige aandacht. Met deze robot kunnen leerlingen vanaf de bovenbouw van de basisschool direct aan de slag met robotica. De robot heeft ingebouwde sensoren voor onder andere licht, geluid, en temperatuur en motoren om te kunnen bewegen. De toegankelijke Nederlandstalige programmeeromgeving Moway World en het lesmateriaal nodigt de leerlingen uit om de eerste stappen te zetten met programmeren. Wilt u meer weten over deze handzame robot? Klik dan door naar www.cma-science.nl/moway.
Een basisset kost €140,00 (excl. BTW)

Nieuwe LEGO Mindstorms
Naast de mOway is het meer bekende LEGO Mindstorms ook uitermate geschikt voor robotica in zowel primair als voortgezet onderwijs. Grootste verschil met de mOway is dat er bij LEGO ook echt gebouwd wordt door de leerlingen. De robot krijgt vorm uit losse onderdelen, tandwieltjes en blokjes en kan naar wens worden aangepast. Het programmeren binnen LEGO mindstorms gebeurt op vergelijkbare manier als bij de mOway. Interessant om te weten is dat er in het najaar 2013 een nieuwe versie komt van de Mindstorms. Houd onze website in de gaten of abonneer u op de CMA-Nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven. Ga naar onze webwinkel voor een overzicht van de LEGO materialen.

Nascholing
Bij CMA kunt u ook terecht om zich te laten bijscholen voor het gebruik van meten en sturen met de computer in uw lessen. CMA biedt cursussen o.a. rond meten en onderzoeken met de computer met Coach en rond Robotica. De eerstvolgende cursus Sturen, Regelen en Robotica is op dinsdag 26 maart a.s.. Deze cursusdag is geschikt voor zowel leerkrachten basisonderwijs als docenten/toa’s voortgezet onderwijs. Tijdens de cursus komen onder andere mOway, Mindstorms en het sturen met CMA-producten aan de orde (cursusinfo).
Kijk voor algemene informatie op
www.cma-science.nl/nascholing.

VinciLab en MoLab
 Voorjaar 2012 kwam CMA met de MoLab en maart 2013 komt de VinciLab. Beide zijn dataloggers voor het voortgezet onderwijs met een aanraakscherm met onze Coach software aan boord voor meten en verwerken. MoLab werkt met de lijn van digitale ML-sensoren, VinciLab met onze lang-bestaande lijn van BT-sensoren. Het is eigenlijk een computer met interface en de Coach-software in één.
VinciLab kan meten tot 1 MHz op vier kanalen, en heeft Wi-fi en Bluetooth om draadloos te communiceren met tablets (I-pad of Android) of de PC. Tot 1 maart geldt voor VinciLab de speciale voorintekenprijs van € 425,00 (excl. BTW).

Chocomel opwarmen
Er valt van alles te meten aan een bekende grootheid als temperatuur. Tijdens de NOT plaatsten we een pakje chocomel in een glas met heet water. We hebben daarbij met Coach zowel de temperatuur van het water als van de chocomel gemeten. Er ontstond een interessante grafiek. De temperatuur van het water is eerst hoog en die van de chocomel laag. Vervolgens kruipen deze temperaturen ergens in het midden naar elkaar toe, maar dan duikt de temperatuur van het water onder die van de chocomel. Dit is een verschijnsel dat u misschien kent als u in een kaassouflé bijt. De buitenkant is al goed te eten, maar toch verbrandt u uw mond aan de hete kaas. Over deze grafiek valt veel te vragen waardoor leerlingen beter begrip krijgen van het verschijnsel. Ook jonge bezoekers van onze stand waren al in staat om de belangrijkste aspecten van deze grafiek uit te leggen.

 

 

 

 

 

 

 

Verloting €Sense en €Lab
Tijdens de beurs is onder de bezoekers van onze stand een verloting gehouden. De winnaars ontvangen een CMA €Sense of CMA €Lab naar keuze. De gelukkige winnaars zijn:

 • Margriet van Weelden, Basisschool Piet Hein, Amsterdam
 • O. Groen, OBS Letterland, Almere
 • Barbara van Gessel, Bernulphusschool, Elst Gld
 • Joke Kouwenhoven, Jan van Nassauschool, ‘s-Gravenhage
 • Emmy Voltman, Viafrica, Amsterdam
 • Peter Verkaaik, Leidsche Rijn College, Utrecht
 • Judith Hoekstra, ROCva MBO College Noord & Westpoort, Amsterdam
 • Jasmin Jenczmyk, OBS de Tweemaster, Hellevoetsluis
 • Tomoko Mikuni, Japanese School of Rotterdam, Rotterdam
 • S. Gloerich, Liemers College, Zevenaar

De prijswinnaars hebben inmiddels per mail bericht gekregen van ons. Dinsdag 12 februari a.s. reiken wij de prijzen uit op ons kantoor in Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Met vriendelijke groet,

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W:
www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E:
helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E:
reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E:
nascholing@cma-science.nl (nascholing)

N.B.:

 • U kunt geen antwoord sturen op deze mail. Stuur uw reactie naar info@cma-science.nl.
 • De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersoon voor hun school, hebben een cursus gevolgd of zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, klik dan op deze link.