CMA25
Home Hardware Software Nascholing Webwinkel Lesmateriaal Ondersteuning BO
 CMA Nieuwsbrief
2013, nr. 6
Datum: 4 juli 2013

Wilt u ook uw collega's in de exacte vakken attenderen op de CMA Nieuwsbrief?
Zij kunnen zich hier aanmelden.


In recent wetenschappelijk onderzoek is gevonden dat de links-rechts loopbeweging bij de mens aangestuurd wordt door twee groepen neuronen (link). Hadden we die neuronen niet, dan zou de mens huppen als een konijn. Wist u dat ook met Coach onderzoek gedaan kan worden aan lopen? Zie hier voor lesmateriaal daarover. Het diagram van iemands loopbeweging is een persoonskenmerk, waaraan je diegene kunt herkennen. Ook het nabootsen van de menselijke loopbeweging voor robots is onderwerp van veel studie. Dat brengt ons bij de Robocupwedstrijden die in Eindhoven werden gehouden, het laatste onderwerp van deze nieuwsbrief. Alle onderwerpen op een rij:


Terugblik Inspiratietoer

 Met veel plezier kijken we terug op onze inspiratietoer. Op zes plaatsen in Nederland spraken we een groot aantal enthousiaste docenten en TOA's die aan de slag zijn en verder willen met practicum en ICT in de bètavakken. David Winkler van NTL reisde met ons mee. Hij presenteerde en demonstreerde de practicumlijn voor natuurkunde en scheikunde die door NTL is ontwikkeld onder het motto: Simpel, Snel, Safe. Goed van kwaliteit en gunstig geprijsd. CMA levert deze practicumlijn exclusief in Nederland.
 In een kort filmpje krijgt u de highlights van Davids verhaal.
In de presentatie van CMA was veel belangstelling voor de nieuwe dataloggers VinciLab en MoLab, de balans van Adam Equipment en het verhaal over de nieuwe en vaak nog onbekende mogelijkheden van Coach 6. Met een aantal aansprekende voorbeelden vertelden we over de kracht van ICT in het bèta-onderwijs en de vele lesmaterialen die er voor Coach beschikbaar zijn. Op de markt waren daarnaast nog de nieuwe Lego EV3 te zien (opvolger van de NXT) en de mOway robots. De reacties op de toer waren ronduit positief.
Een overzicht van alle informatie over hardware, software en de Coach-activiteiten die we tijdens de toer lieten zien vindt u op:
http://www.cma-science.nl/inspiratietoer
.

Inspiratietoer

Resonantieset 060De schijnwerper op: De Resonantieset

De Resonantieset (060) is een veelzijdig apparaat voor onderzoek rond trillingen en resonantie. Het apparaat bestaat uit een plexi-glas buis waarin een massa aan een veer is bevestigd. De massa is magnetisch. Rond de buis bevindt zich een verplaatsbare spoel.
Met de resonantieset kan o.a. de veerconstante worden bepaald, kunnen trillingen bestudeerd worden door massa's aan de krachtsensor te laten trillen. De spoel kan dienen als sensor of als actuator. Met een stuurprogramma in Coach kan deze worden aangestuurd en de massa aantrekken of afstoten. Zo kan resonantie worden onderzocht. Ten behoeve van de resonantieset is een compleet project met Coach-activiteiten en schriftelijk lesmateriaal beschikbaar. Daarin o.a. deze activiteit met een synchrone video-opname.
Prijs: €105,00
Meer info - Naar lesmateriaal - Naar webwinkel 

Vergroot uw ICT-expertise bij bèta

CMA verzorgt nascholing op het gebied van ICT bij het bèta-onderwijs. We doen dat op meerdere manieren. Bij onze dagcursussen kunt u uw kennis van een bepaald ICT-gereedschap, zoals meten, sturen & regelen, videometen of modelleren vergroten.
Daarnaast biedt CMA scholen ondersteuning bij de invoering van ICT. Dit maatwerk is een effectievere manier om de toepassing van ICT op de school zelf te verbeteren. Dat kan in de vorm van een eendaagse training voor het hele bètateam tot een trajectcursus die over meerdere dagdelen is verspreid, waarbij ook echt de toepassing van ICT in de klas wordt meegenomen en eventuele ontwikkeling van lesmateriaal. Alle informatie over het professionaliseringsprogramma van CMA vindt u hier:
http://www.cma-science.nl/professionalisering.

  

 

Update Coach 6.43b

Tijdens de inspiratietoer bleek dat veel scholen nog werken met een (sterk) verouderde versie van Coach 6; dit terwijl de updates gratis zijn. Er is veel nieuwe functionaliteit bijgekomen en er zijn verschillende bugs opgelost. Coach draait ook zonder problemen op het 64-bits platform en onder Windows 8. Omdat Coach samenwerkt met verschillende hardware is het updaten ervan wel altijd wat meer werk dan een update van een standaard softwarepakket. De vakantietijd is daarom een goede gelegenheid om dit te doen. 
We schreven al eerder over de herkenning van CoachLab II+ die op een aantal scholen problemen geeft. Het blijkt dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor dit probleem (zie hier). In de update naar Coach 6.43b is een bug opgelost waardoor CoachLab II+ soms niet herkend wordt, en er is een nieuwe versie van de Windows-driver van CoachLab II+, die verbeterde ondersteuning voor Windows 8 biedt. U vindt de installer en alle verdere informatie op deze pagina: http://www.cma-science.nl/coach
Overigens is het voor docenten/TOA's van scholen die over een licentie beschikken toegestaan om Coach ook thuis installeren.

CMA bij Robocup wedstrijden

Van donderdag 27 juni tot en met zondag 30 juni heeft de Robocup (de wereldkampioenschappen robotica) plaatsgevonden in Eindhoven. Bij dit internationale evenement waren meer dan tweeduizend deelnemers uit veertig verschillende landen actief in diverse disciplines: in wedstrijden voor dansende, voetballende en levensreddende robots. Bij voetbal is Nederland dit jaar 2e geworden, na China.
Ook CMA was van de partij met een stand waar we met name de nieuwe Lego Mindstorms EV3 en de mOway robots hebben gepresenteerd, maar ook het Systeembord en het sturen met Coach. Zowel publiek als deelnemers wisten de stand van CMA te vinden en hebben daar zelf met de producten kunnen kennismaken. De aanwezigheid van de EV3 was een primeur want deze is nog niet op de markt. Maar als dealer van LEGO beschikt CMA over een aantal prototypes zoals de kleursorteerder en de sensorkar. Voor scholen en consumenten komt de EV3 in september op de markt. Bij aanschaf van meerdere Mindstorms EV3 producten kunt u zonder verdere kosten deelnemen aan een introductiecursus (info).
Meer informatie over  de mogelijkheden van deze opvolger van de NXT is te vinden op www.cma-science.nl/mindstorms.

   

 

Fijne vakantie

Rest ons u een heel goede vakantie te wensen. Als u een bestelling doet, vermeld dan s.v.p. de vakantiedata van uw school. Onze reparatie-afdeling is in de vakantie is gesloten tot 1 september.   

Met vriendelijke groet,

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W:
www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E:
helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E:
reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E:
nascholing@cma-science.nl (nascholing)

N.B.:

  • U kunt geen antwoord sturen op deze mail. Stuur uw reactie naar info@cma-science.nl.
  • De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersoon voor hun school, hebben een cursus gevolgd of zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, klik dan op deze link.