CMA25
Home Hardware Software Nascholing Webwinkel Lesmateriaal Ondersteuning BO

VlagCMA 25!CMA Nieuwsbrief
22 juni 2012

Wilt u ook uw collega's in de exacte vakken attenderen op de CMA Nieuwsbrief? Zij kunnen zich hier aanmelden.

In deze nieuwsbrief weer veel nieuws van CMA:

 1. CMA vandaag 25 jaar. Profiteer nog snel!
 2. ULAB II
 3. Terugblik ESTABLISH Docentenconferentie Dublin
 4. Coach en Tablets
 5. Producttip: De resonantieset
 6. CMA in de vakantietijd

CMA vandaag 25 jaar. Profiteer snel van de jubileumactie!

Vandaag, vrijdag 22 juni, bestaat CMA precies 25 jaar. In het kader van dit jubileum hebben wij interessante jubileum-acties, die tot nu toe heel succesvol verlopen. Wilt u ook profiteren? De actie loopt nog tot 15 juli 2012. Wees er op tijd bij! De aanbiedingen zijn:

 • 25% meer bij bestellingen van MoLab, CoachLab II+, €Lab en Systeembord:
  5 voor de prijs van 4, 10 voor 8 etc.
 • 10% korting op al uw overige bestellingen
 • 25% korting op nascholing.

Bekijk alle aanbiedingen.

CMA is in 1987 opgericht door Ton Ellermeijer met vooral als doel om het gebruik van ICT in de bèta-vakken te stimuleren. In een eerste project samen met het Ministerie van Onderwijs werden de UIA-kaarten aan bijna alle VO-scholen geleverd met IP-Coach 1 software. In de afgelopen 25 jaar is een complete lijn hardware producten ontwikkeld: interfaces en dataloggers, sensoren en actuatoren. IP-Coach 1 werd Coach 6 met zijn ongeevenaarde integratie van belangrijke gereedschappen voor de bèta-vakken van meten tot modelleren. Al vanaf 1990 worden CMA producten geëxporteerd, eerst naar Engeland en Finland. Momenteel heeft CMA een brede verspreiding in Europa en ook in diverse landen buiten Europa. Coach is beschikbaar in vele talen.
In 2011 werd de langdurige samenwerking met de UvA door het opheffen van het AMSTEL Instituut gestopt en is CMA zelfstandig verder gegaan.
Het productaanbod is flink verbreed, en CMA biedt nu zelf de nascholing en andere ondersteuning aan aan scholen en neemt deel aan Europese projecten. Wij trekken graag samen met de scholen op naar de toekomst!

ULAB II

In de vorige nieuwsbrief kondigden we ULAB II al aan, nu kunnen we wat meer vertellen over de mogelijkheden. ULAB II wordt een zeer modern, compleet meetsysteem (datalogger) voor meten zonder computer, met o.m.:

 • een mooi 5" hoge-resolutie, capacitief touchscreen (zoals op telefoons)
 • 4 analoge (galvanisch gescheiden) en 2 digitale BT-ingangen;
 • 2 analoge uitgangen met functiegenerator;
 • zeer hoge metfrequentie: tot 1 MHz op alle 4 kanalen tegelijk;
 • Met WiFi en Bluetooth;
 • Batterij met hoge capaciteit en groot intern geheugen;
 • en natuurlijk een uitgebreide versie van Coach aan boord.

ULAB II zal eind 2012 worden geïntroduceerd. In oktober 2012 worden de definitieve specificaties en de prijs bekendgemaakt.

Terugblik ESTABLISH Docentenconferentie Dublin

In het ESTABLISH project wordt er gewerkt aan verdere introductie van Onderzoekend Leren in de klas. Hiervoor wordt voorbeeldlesmateriaal ontwikkeld. Bij de nascholing zijn we een drietal bijeenkomsten intensief met Onderzoekend Leren in de klas bezig geweest.
Van 7-9 juni zijn vier medewerkers van CMA samen met de docenten van deze eerste ESTABLISH-nascholingscursus naar Dublin geweest voor de ESTABLISH docentenconferentie. Op deze interessante conferentie was een breed aanbod van o.a. plenaire lezingen, workshops, round-table discussions, posters, korte mondelinge presentaties, en 'Industry visits' o.a. naar een ziekenhuis, Intel en Ordnance Survey (makers van landkaarten). Iedereen kwam enthousiast terug met nieuwe inspiratie. Zoals één van de docenten schreef: Ik kijk terug op een leerzame en gezellige conferentie, goed georganiseerd, goede planning, goede afwisseling van werkvormen en leuke informele activiteiten.
Bent u geïnteresseerd? Komend schooljaar is er weer een nascholing rond Onderzoekend Leren. Houd de nieuwsbrief in de gaten!

Nederlandse delegatie in Dublin

Coach en Tablets

De laatste tijd wordt ons regelmatig gevraagd of Coach ook beschikbaar komt voor tablets. Alhoewel het moeilijk is deze vraag in zijn algemeenheid te beantwoorden, er zijn immers vele soorten tablets (IPad, Windows 8, Android, enz.) kunnen we wel aangeven dat CMA hard bezig is Coach geschikt te maken voor meerdere besturingsplatforms. U moet dan denken aan LINUX, MacOS, iOs (iPad en iPhone) en denkelijk ook Android. In het komende schooljaar zullen we u daarvan op de hoogte houden.

Producttip: Resonantieset

De resonantieset

De resonantieset is een complete opstelling voor allerlei onderzoek aan trillingen. Denk hierbij aan het bepalen van de veerconstante met behulp van een liniaal en gewichtjes of een krachtsensor of door middel van videometen. Het is ook mogelijk de veerconstante uit de trillingstijd te bepalen wanneer de massa aan de veer bekend is. De bijgeleverde spoel kan zowel als sensor gebruikt worden (het meten van inductiespanningen) en als actuator voor het aandrijven van de magneet. Wordt de spoel m.b.v. een eenvoudig programmaatje in Coach regelmatig aan en uitgezet, kan het systeem van de veer en magneetjes in trilling worden gebracht, en treedt, bij de juiste aandrijffrequentie, resonantie op. Bij de set is een compleet Coach-project met lesmateriaal beschikbaar. Ook zeer geschikt voor profielwerkstukken.
Naar de webwinkel

CMA in de vakantietijd

Zo langzamerhand komt de vakantie in zicht. Wij vragen u bij uw bestellingen de vakantiesluiting van uw school door te geven, zodat wij daar met leveren rekening mee kunnen houden.
Uiteraard wensen wij u alvast een heel fijne vakantie toe!

Met vriendelijke groet,

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W: www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E: helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E: reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E: nascholing@cma-science.nl (nascholing)

N.B.: