Webversie   | 
september 2014

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Dit jaar zal er een aantal spannende ontwikkelingen plaatsvinden. Zo wordt er hard gewerkt aan een nieuwe CMA-website, nieuwe CMA-sensoren en aan een nieuwe versie van Coach. Om al deze vernieuwingen te vieren, hebben we tot de jaarwisseling een unieke inruilactie: als u bij de aanschaf van nieuw materiaal het oude, nog werkende materiaal inlevert, ontvangt u een aantrekkelijke korting.

Wij hebben er weer zin in om ook dit jaar weer flink aan de slag te gaan en we zien u graag terug op één van onze cursussen of conferenties.


Even voorstellen…

Met ingang van dit schooljaar is CMA versterkt met enkele nieuwe medewerkers. Merel Collenteur, Sander Habets en Norbert van Veen zullen ieder enkele dagen per week voor CMA werkzaam zijn. Zij komen elk uit een andere hoek van de natuurwetenschappen (respectievelijk biologie, scheikunde en natuurkunde), en zijn alle drie ook werkzaam als docent. Zij zullen met name op vakdidactisch niveau meedenken over toepassingen van Coach en ICT in de lessen. Op de eerstvolgende conferenties zult u hen zeker tegenkomen.


Inruilactie oude hardware

ULAB

VinciLab

CMA producten gaan lang mee. Echter wordt het steeds moeilijker de echt oude producten goed te ondersteunen door nieuwe besturingssystemen (Win 8) en andere aansluitingen (geen RS232 meer). Ook zijn we nu gewend aan sensoren die herkend worden door de Coach omgeving. Maar ja, we hebben die spullen nog wel, en in principe werken ze ook nog. Voor u en ons heeft het toch voordelen een grens te trekken. Minder installatie-problemen, en prettiger werken. We willen u tegemoetkomen in het vervangen van oudere producten met onderstaande regeling.

Tot 1 januari 2015
kunt u oude, maar nog wel werkende, producten bij ons aanleveren en een aantrekkelijke korting van 20% krijgen bij de aanschaf van nieuw materiaal. Wij zullen proberen de oude producten nog een goede bestemming te geven. Mocht u een goede bestemming kennen, neem dan contact met ons op.

De korting van 20% geldt:

  • bij aankoop van een nieuwe CMA interface en gelijktijdige inlevering van een oude CMA interface (een ULAB en/of CoachLab II).
  • bij aankoop van een intelligente sensor met BT-uitgang en gelijktijdige inlevering van een niet-intelligente sensor en/of een sensor met een 4-mm uitgang.

Oproep aan ervaren Coach gebruikers

Momenteel werkt CMA hard aan een nieuwe versie van Coach: Coach7. We willen graag in contact komen met ervaren Coach gebruikers die ons kritisch willen volgen en hun ideeën ter verbetering van de Coach leeromgeving met ons willen delen.
TOA’s en docenten natuurkunde, biologie of scheikunde die hieraan willen meewerken kunnen dit kenbaar maken door een email te sturen naar info@cma-science.nl.


Uitgelicht:
fabrieksijking overschrijven

Het is mogelijk om de met een sensor meegeleverde ijkingsfunctie te overschrijven. Hiermee slaat u een nieuwe ijking op op de EEPROM-chip van de sensor. Dit is de ijking die bij het aansluiten van de sensor door Coach wordt uitgelezen. Hiermee kunt u dus een sensor definitief opnieuw ijken. Dit is vooral handig als u de sensor gedurende een aantal lessen achter elkaar gebruikt. U hoeft dan immers niet de sensor elke keer opnieuw te ijken.

Om een sensor opnieuw te ijken maakt u gebruik van het hulpprogramma SensorCalibration. In de handleiding staat beschreven hoe u dit programma kunt gebruiken.

Uitgelicht:
NTL Student Experiment Kit: Cirkelbeweging

In het nieuwe natuurkunde programma zit zowel op de HAVO als het VWO het onderwerp cirkelbeweging. Om dit onderwerp te verduidelijken kunnen practica of demonstratie proeven ingezet worden. CMA heeft een SEK (Student Experiment Kit) over cirkelbeweging (P9901-4R). De proeven in deze kit laten bijvoorbeeld zien dat de roterende ballen een evenwichtspositie zoeken die onafhankelijk is van de massa van de balletjes, dat water een paraboolvorm aanneemt als het ronddraait in een cirkelvormige houder en toont bij drie experimenten het verband tussen hoeksnelheid en benodigde middelpuntzoekende kracht om het voorwerp in een cirkelvormige beweging te houden. Met deze SEK kan de docent kiezen om de leerlingen zelfstandig met diverse proeven eigenschappen van middelpuntzoekende kracht en hoeksnelheid  te laten ontdekken of deze proeven zelf te demonstreren. De proeven van deze kit kunnen met een highspeed camera worden gefilmd. Deze filmpjes lenen zich uitstekend voor verdere natuurkundige analyse door middel van videometingen.


Cursussen september

Met het nieuwe schooljaar start ook weer het nieuwe cursusjaar. Tijdens de CMA nascholingscursussen leert u meer over het gebruik van Coach in de les. Zo is er op maandag 22 september de basiscursus Videometen.
Videometen is één van de unieke mogelijkheden van Coach 6, waarmee met van tevoren opgenomen beelden experimenten kunnen worden gedaan. In deze cursus leert u handmatig en automatisch videometingen uit te voeren en instellingen te maken voor videometingen. U krijgt didactische en technische aanwijzingen en u maakt video-opnames, waaraan u vervolgens gaat meten. Kijk voor meer informatie.
Het volledige cursusoverzicht voor september ziet u hieronder en op de website.
17 september: mOway
22 september: Basiscursus videometen
23 september: 3D Printen
24 september: Robotica (EV3/NXT)
25 september: NLT Robotica
29 september: Videometen en hogesnelheidscamera


Conferenties

U vindt ons de komende periode op de volgende bijeenkomsten:

Oktober
9 oktober: Netwerkbijeenkomst vaksteunpunten: Modelleren en ICT in de les

November
6 november: NVON TOA congres, Radboud Universiteit Nijmegen
7/8 november: Woudschoten Chemie Conferentie, Zeist

December
4 december: O&O conferentie, Eindhoven
12/13 december: Woudschoten Natuurkunde Didactiek