Webversie Januari 2018
CMA Biologie-special

Inhoud

In het biologieonderwijs worden er veel experimenten gedaan. Bij de uitvoering en verwerking van deze experimenten wordt ook bij biologie steeds vaker gebruik gemaakt van de computer. Naar aanleiding van de komende NiBi conferentie is in deze nieuwsbrief extra aandacht voor Coach in het biologieonderwijs. Allereerst is er aandacht voor de nieuwe fotosynthese set. Vervolgens bevat deze nieuwsbrief een interessant idee voor een PWS en een mooi model over glucosehuishouding voor in de les en wordt er afgesloten met een aantal biologie specifieke aanbiedingen.

Veel leesplezier!


Fotosynthese set

De fotosynthese set is nieuw in het assortiment van CMA en is tot en met maart voor een introductieprijs te koop in onze webwinkel. Daarnaast is er voor iedereen die langs komt bij onze stand op de NiBi een extra korting op deze fotosynthese set.

De fotosynthese set bestaat enerzijds uit een luchtdicht afsluitbare kamer waarop eenvoudig zuurstof- en koolstofdioxide gas sensoren, temperatuur sensoren en lichtsensoren aangesloten kunnen worden. Anderzijds bevat de set een ledlamp met rode, groene, blauwe en witte LED's die afzonderlijk aan en uit gezet kunnen worden. Ook de lichtintensiteit van de lamp kan makkelijk gevarieerd worden.

Met de fotosynthese set kan een groot aantal experimenten gedaan worden. Wanneer de kamer bijvoorbeeld gevuld wordt met verse spinaziebladeren is er binnen een uur al een verschil in zuurstof- en koolstofdioxide concentratie zichtbaar. Natuurlijk kan de gaswisseling van planten ook onderzocht worden gedurende de dag of bij verschillende lichtkleuren en lichtintensiteiten, maar ook andere experimenten zijn mogelijk. Zo is de kamer bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het maken van yoghurt, het kweken van gist en algen en meten van scheikundige reacties waarbij zuurstof verbruikt wordt, zoals de exotherme reactie in een warmtepleister. Deze en andere lessen die uitgevoerd kunnen worden met de fotosynthese kamer zijn te vinden in de database met lesmateriaal van CMA.


PWS: meten met zonnebrillen

Twee leerlingen van het Alkwin College in Uithoorn hebben bij CMA een interessant onderzoek gedaan voor hun PWS. De Leerlingen hebben de doorlaadbaarheid van verschillende zonnebrillen voor UVA, UVB en zichtbaar licht gemeten, om dit te koppelen aan de verschillende keurmerken van de zonnebrillen. De opstelling was simpel: een statief met aan de ene kant een UV-lamp, in het midden een zonnebril en direct daar achter een UVA en UVB sensor of een lichtsensor, die verbonden waren met een CoachLab II. Het resultaat was opvallend. Alle zonnebrillen blokkeerden nagenoeg alle UVA en UVB-straling, terwijl er wel een groot verschil in de intensiteit van het doorgelaten zichtbare licht.

Hebben uw leerlingen ook interessant onderzoek gedaan met Coach voor hun PWS of heeft u zelf een mooie lesactiviteit ontwikkeld, dan horen wij dit graag. Bij CMA zijn we erg geïnteresseerd in de manieren waarop Coach gebruikt wordt. Ook voegen wij uw lesactiviteiten graag toe aan onze database, zodat ook andere docenten en TOA's inspiratie kunnen halen uit uw lessen. Mail daarom uw beste lessen met Coach naar helpdesk@cma-science.nl.


Demo model: Glucosehuishouding

Hoe wordt de glucoseconcentratie in het bloed gereguleerd? Wat gebeurt er bij iemand met suikerziekte en wat doet glucagon eigenlijk? De hormoonhuishouding die glucose reguleert is complex en kennen we voornamelijk van statische plaatjes, die soms voor leerlingen lastig zijn om te begrijpen. Hier kunnen modellen een uitweg bieden. Door het statische plaatje dynamisch te maken in een model, kunnen leerlingen beter begrijpen hoe verschillende factoren elkaar beïnvloeden. Daarnaast kunnen er met modellen experimenten gedaan worden die in het echt niet mogelijk zijn, zoals het uitschakelen van hormonen of het inspuiten van insuline.

In onze database met lesactiviteiten is nu een model beschikbaar waarin de glucosehuishouding gemodelleerd wordt zoals leerlingen deze moeten leren. Het model is ideaal om de hormonale regulering van glucose uit te leggen en daarna samen met de leerlingen te ontdekken wat diabetes inhoud, wat insuline-injecties kunnen doen en wat er gebeurd als er piekinspanningen geleverd worden. Kortom, een mooi voorbeeld van hoe een complex biologiemodel ingezet kan worden in de les.


Biologie aanbiedingen

In onze webshop zijn op dit moment een aantal aanbiedingen die specifiek interessant zijn voor de biologieles. In deze nieuwsbrief worden er drie uitgelicht.

Snijbak met verlichting
De snijbak zorgt voor een beter georganiseerde omgeving tijdens de snijpractica. Daarnaast is alles beter zichtbaar door de verlichting in de rand.

CO2-detectiecapsule
Met deze capsule is CO2 makkelijk aantoonbaar met kalkwater. Goed geschikt voor onderzoek aan plantenmateriaal en insecten.

Biologie Buiten het Boekje
Cd's uit een serie over moderne toepassingen van de biologie. De afbeeldingen en theorie zijn nog steeds toepasbaar in het huidige biologieonderwijs.

Activiteitenkalender

Januari
12 Januari NiBi VO-conferentie Lunteren
Februari
9 februari Modelleren met Coach CMA
Maart
12 maart Werken met Coach bij natuurkunde CMA
16 maart Werken met de Infraroodcamera CMA
23 maart en 6 april Lego EV3 Robotica CMA
29 maart Bètatechniekdag Harderwijk
April
4 april Werken met de Infraroodcamera CMA
16 april Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
23 april Modelleren met Coach bij natuurkunde CMA
Juni
8 juni Kennismakingsmiddag Coach 7 CMA
11 juni Werken met Coach bij biologie CMA
18 juni Werken met Coach CMA