CMA Nieuwsbrief
2013/14, nr. 1
Datum: 1 oktober 2013

N.B.: Als deze mail niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de webversie.

Het schooljaar is alweer even op gang, wij hopen dat u een goede start gemaakt heeft. Ook dit jaar willen wij u graag van dienst zijn om uw lessen een extra dimensie te geven met de inzet van ICT. In deze nieuwsbrief blikken we alvast vooruit op de conferenties in het najaar en krijgt u een update over de activiteiten van CMA in het buitenland. Daarnaast is er nieuws over LEGO Mindstorms EV3 en uiteraard krijgt u een overzicht van de cursussen die wij dit najaar aanbieden. Tenslotte geven we in deze nieuwsbrief ook aandacht aan de mogelijkheden van meten met sensoren op de basisschool.


 

Lego Mindstorms EV3 nu leverbaar

Zoals wellicht bekend is er een nieuwe versie van de LEGO Mindstorms set. De EV3 is vanaf heden uit voorraad leverbaar. Wanneer u voor een minimumbedrag aan LEGO Mindstorms materiaal bestelt, kunt u bovendien zonder verdere kosten meedoen aan onze gebruikerscursus LEGO EV3. 

Het gaat hierbij om een kennismakingscursus met korte bondige instructies waarmee u direct aan de slag kunt. Deelnemers doen vooral heel veel zelf en wisselen ervaringen uit. De cursus is geroosterd op drie dinsdagmiddagen, telkens van 14:30 uur tot 17:30 uur, en wordt gegeven op het Mill Hill College in Goirle. Cursusdagen zijn: 29 oktober, 19 november en 3 december. Wanneer u nog voor 14 oktober uw LEGO EV3 bestelling plaatst, kunt u meedraaien in de kennismakingscursus. Kijk voor meer informatie over deze gebruikerscursus op onze website .


MoLab project in Rusland

De groeiende internationale activiteiten van CMA hebben onlangs geleid tot een groot project in Rusland. In dit geval gaat het om een groot aantal scholen in het verre oosten van Rusland, die worden uitgerust met MoLab data loggers. Dat CMA in het kader van een eerder project in Karelië (noorden van Rusland) al Coach had vertaald, was uiteraard een groot voordeel.

Ook in andere delen van de wereld merken we dat er toenemende aandacht is voor een goede didactische integratie van ICT in het Science onderwijs. Voor CMA is het stimulerend de grote waardering te merken voor de unieke combinatie van gereedschappen in Coach, met naast het meten met sensoren ook de zeer geavanceerde tool voor videometen, en het numeriek kunnen modelleren met een modelomgeving.

Establish project en nascholing

Het grote Europese project gericht op de stimulering van Inquiry Based Science Education loopt eind dit jaar af. In het kader van dit project heeft CMA ondermeer 2 keer een nascholingscursus uitgevoerd. Ook dit jaar kan nog aan deze cursus worden deelgenomen.

Verder heeft CMA 3 ‘Units’ ontwikkeld: Sound, Forensic Science en Medical Image, en, samen met de Universiteit van Kosice, de module voor ICT in IBSE voor lerarenopleiding en nascholing vormgegeven. De resultaten van deze ontwikkeling worden uiteraard in onze nascholing toegepast, maar ook bijvoorbeeld in Italië, Slowakije, Vietnam en Mexico. Promovendus Trinh-Ba Tran (uit Vietnam) doet onderzoek naar deze module, en heeft deze zomer in Praag op de ICPE-conferentie over zijn onderzoek gerapporteerd.

Naast deze cursus 'Onderzoekend leren' zijn er nog veel andere nascholingsmogelijkheden. De actuele informatie over ons complete nascholingsaanbod vindt u in onze cursusagenda

 

 

Onderzoekend leren op de basisschool

 

 

 

De laatste jaren is er binnen het basisonderwijs veel ge&iueml;nvesteerd in de ICT-infrastructuur. Hierdoor zijn de mogelijkheden om zinvol ICT te gebruiken aanmerkelijk toegenomen. Speciaal voor het basisonderwijs heeft CMA de €Sense ontwikkeld, een interface waarmee direct gemeten kan worden aan licht, geluid en temperatuur. Deze interface wordt ondersteund door de gratis Coach Lite software. Voor de hoogste groepen uit het basionderwijs is een lessenserie ontwikkeld met daarin ruim twintig proeven rond licht, geluid en temperatuur. Leerkrachten vinden deze lessenserie en uitgebreide ondersteuning (snelstartgids, docentenhandleiding en instructievideo's) op de website.  

 

Conferenties najaar 2013

Traditiegetrouw vinden in het najaar verschillende conferenties plaats waar ook CMA van de partij is.

U kunt ons vinden op de Woudschoten Chemie Conferentie (1 en 2 november) in Zeist, het NVON TOA-congres  (14 november) in Deventer, de Vedotech conferentie in Arnhem (28 november)  en de Woudschotenconferentie Natuurkunde-Didactiek (13 en 14 december) in Noordwijk.

Wanneer u bij een van deze conferenties aanwezig bent, nodigen wij u van harte uit om bij ons langs te lopen op de markt of deel te nemen aan een van de werkgroepen die wij aanbieden. Zie voor details de website van de betreffende organisatie. 

 




Met vriendelijke groet,

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W:
www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E:
helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E:
reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E:
nascholing@cma-science.nl (nascholing)

N.B.:

  • U kunt geen antwoord sturen op deze mail. Stuur uw reactie naar info@cma-science.nl.
  • De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersoon voor hun school, hebben een cursus gevolgd of zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, klik dan op deze link.