CMA25
Home Hardware Software Nascholing Webwinkel Lesmateriaal Ondersteuning BO

CMA logoCMA Nieuwsbrief
19 september 2012

Wilt u ook uw collega's in de exacte vakken attenderen op de CMA Nieuwsbrief? Zij kunnen zich hier aanmelden.

Het team van CMA staat ook dit schooljaar weer voor u klaar met onze producten, nascholing, ondersteuning en ontwikkeling.
Deze maand zijn er veel onderwerpen:

Uitnodiging Nascholing Onderzoekend Leren
Voor VO-docenten Biologie, Natuurkunde en Scheikunde biedt CMA dit schooljaar voor de tweede keer een nascholingscursus 'Onderzoekend Leren' aan in het kader van het Europese ESTABLISH Project. De cursus zal bestaan uit vier bijeenkomsten van 15.30u tot 20.00u bij CMA tussen oktober 2012 en maart 2013. In de cursus gaan we allerlei aspecten van Onderzoekend Leren nader onder de loep nemen. We doen dit aan de hand van het lesmateriaal dat in het project ontwikkeld is. We zijn hiervoor op zoek naar docententeams van minimaal twee (liefst drie) docenten per school. Er is plek voor vijf scholen. Deelname aan de nascholing is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Wij verwachten dat u alle bijeenkomsten aanwezig bent en tussendoor minimaal vier lessen in een klas besteedt aan één van de gekozen modules. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 9 oktober. Voor een maaltijd wordt gezorgd. Wilt u meer informatie ontvangen, stuur ons dan een e-mail.
Naar inschrijvingsformulier...

Nascholing Coach 6
Wilt u zich verder bekwamen in het gebruik van ICT in uw lessen? ICT die specifiek voor het bèta-onderwijs bedoeld is biedt prachtige mogelijkheden om de lessen te verrijken, en de leerlingen net als echte onderzoekers te laten werken. Het pakket Coach is daarvoor speciaal ontworpen. Het werken met zulke software motiveert leerlingen en kan, mits goed gebruikt, een bijdrage leveren aan beter begrip. CMA heeft ook dit seizoen weer een groot nascholingsaanbod waarin naast het leren werken met de software ook juist deze didactische aspecten aan bod komen.
Let op: er zijn ook cursussen in Zwolle, Leeuwarden en Eindhoven gepland, zodat u niet zo ver hoeft te reizen als u niet in de randstad woont. Er zijn nog plaatsen vrij, o.a. bij de volgende cursussen:

  • Basiscursus Videometen - ma 8 oktober 2012 (Amsterdam)
  • TOA Gebruikersdag - do 11 oktober 2012 (Amsterdam)
  • Werken met de MoLab Datalogger - vr 12 oktober 2012 (Amsterdam)
  • Speciaal voor de scheikundedocenten en -toa's: Werken met Coach bij Scheikunde (TU Eindhoven) ma 29 oktober 2012

Kijk hier voor het volledige programma, ook voor de cursussen vanaf januari.
Naar inschrijvingsformulier...

Coach project Loop-the-loop van Arjan Keurentjes
Tijdens één van onze cursussen kwamen we een leuk Coach-project op het spoor van natuurkundedocent Arjan Keurentjes van het Rijnlands Lyceum in Wassenaar. Een filmpje op Internet van een stunt met een auto die door een levensgrote looping rijdt inspireerde hem voor een videometing. De Coach-activiteit, inclusief werkbladen vindt u hier op onze website in de rubriek Lesmateriaal.

Coach tip: CoachLab II+ herkenning
We schreven al eerder in onze nieuwsbrief dat wij van enkele scholen hoorden dat de CoachLab II+ interface (gekocht vóór januari 2011) niet altijd herkend werd in Coach.
Ten eerste hebben we ontdekt dat het op sommige computers belangrijk is voor de herkenning dat CoachLab II+ eerst met de USB-poort wordt verbonden, en pas daarna met de voeding.
Ten tweede is er een nieuwe versie van Coach (v6.42) waarin de computer op een andere manier de aanwezigheid van CoachLab II+ vaststelt en bovendien veel sneller. Ook bevat deze versie een nieuwe Windows-driver voor CoachLab II+ (welke in ieder geval een bug oplost bij meten op hoge meetfrequenties) en nog een aantal andere verbeteringen (zie de installatiehandleiding voor details).
Ervaart u op school ook moeilijkheden met de communicatie tussen CoachLab II+ en de PC, laat dit dan weten aan onze helpdesk. Wij bieden u dan graag ondersteuning.
U kunt de nieuwste Coach 6 installer van deze pagina downloaden.

NTL Experimenthandleidingen
Zoekt u kwalitatief goede, én voordelige practicum-producten? Dan is er de NTL-practicumlijn. Voor alle onderwerpen van natuurkunde en voor scheikunde, is er een groot aantal Student Experimentkits (SEK) met een complete set practicummaterialen.
NTL heeft uitgebreide practicumhandleidingen bij de kits. Deze zijn wij momenteel aan het vertalen waarna ze gratis beschikbaar komen op de CMA website. De eerste handleiding voor de SEK Magnetisme is klaar. In de handleiding vindt u dertien experimenten beschreven rond magnetisme, die als demonstratie of door leerlingen kunnen worden uitgevoerd. Bekijk de handleiding.

Producttip: Robuuste NTL Multimeter
NTL Robuuste MultimeterNTL heeft een analoge multimeter (draaispoel) die 'leerlingproof' is door een elektronische bescherming tegen overbelasting. Bij overbelasting gaat een indicatieled branden. Dus geen doorgebrande zekeringen meer. De meter heeft een grote nauwkeurigheid en alle bereiken kunnen gebruikt worden voor wisselstroom. Zie hier voor meer details of ga naar de webwinkel.

Lego Mindstorms (sturen/regelen)
In de vorige nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan de Moway robot. De leerlingen kunnen deze robot zelf programmeren en hem allerlei opdrachten laten uitvoeren.
Een andere mogelijkheid voor sturen en regelen met robotica is de Lego Mindstorms-lijn. Met de basisset kunnen leerlingen hun eigen Lego robot bouwen.Lego NXT robot Deze bevat meer dan 400 onderdelen, hoofdzakelijk bouwstenen, wielen en overbrengingen maar ook drie servomotoren en diverse sensoren. Daarnaast bevat de set een NXT, de programmeerbare steen die de signalen van de sensoren opvangt en op basis daarvan de motoren aanstuurt. Op veel scholen worden Lego-producten gebruikt en ingezet bij competities als de First Lego League of Robocup Junior. Behalve als set zijn veel producten ook apart verkrijgbaar. De NXT wordt ook ondersteund in Coach 6. Kijk hier voor meer informatie of ga naar de webwinkel.
N.B. begin december is er een cursusdag voor Sturen en Regelen. Kom eens een dag langs en ga de uitdaging aan om uw programmeerkennis te vergroten.

Internationale workshop ICT bij Onderzoekend Leren bij CMA
Internationale Workshop voor Onderwijsontwikkelaars (ESTABLISH)In het ESTABLISH project (zie boven) is CMA onder andere verantwoordelijk voor de implementatie van ICT in de modules. In het kader daarvan vond er begin september een internationale driedaagse workshop ICT-vaardigheden met 18 onderwijsontwikkelaars uit negen landen plaats. We hebben met hen gewerkt aan computermeten, verwerken van gegevens, videometen en modelleren. Na de training is een aantal lesmodules uit het project uitvoerig bekeken en enkele ICT-rijke opdrachten bedacht die de komende tijd zullen worden toegevoegd. Tijdens de workshop brachten de deelnemers een bezoek aan het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam waar we een rondleiding hebben gehad en waar de deelnemers hebben gezien hoe ICT in de les gebruikt kan worden. Iedereen was erg enthousiast.

BTW-verhoging per 1 oktober 2012
Per 1 oktober a.s. wordt de BTW verhoogd van 19% naar 21%. Mocht u nog van plan zijn een bestelling te doen, dan scheelt het u geld wanneer deze uiterlijk 27 september bij ons binnen is. Wij kunnen u dan nog tegen het huidige tarief factureren.

Wist u dat?

  • CMA in oktober voor de 12e keer op de World-Didac exposeert? De World-Didac is een toonaangevende, internationale onderwijsbeurs die tweejaarlijks in Basel wordt gehouden. Al twee keer heeft Coach daar een prijs gewonnen.
  • Wij met Zuid-Korea een landlicentie voor Coach 6 hebben afgesloten?
  • Ton Ellermeijer, tijdens de eerste World Conference on Physics Education begin juli in Istanbul na 6 jaar teruggetreden is als President van de GIREP (www.girep.org) en opgevolgd is door Prof. Marisa Michelini uit Italië?

Met vriendelijke groet,

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W: www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E: helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E: reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E: nascholing@cma-science.nl (nascholing)

N.B.:

  • U kunt geen antwoord sturen op deze mail. Stuur uw reactie naar info@cma-science.nl.
  • De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersoon voor Coach 6 of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief. Indien u de nieuwsbrief voortaan niet meer wilt ontvangen, meld dit dan aan helpdesk@cma-science.nl.