Onderzoeksvraag : Welk vermogen ontwikkelt een atleet in de eerste seconden van een sprint?

In deze actviteit maken de leerlingen een positie tijd grafiek van een sprinter (hardloper). De leerlingen maken een schatting van het vermogen van de hardloper. Door een analyse aan de positie tijd grafiek te doen. Helling, functie fit en uitlezen gecombineerd met de juiste formules geven een aardige indicatie van het vermogen van de loper.

Categorie: Mechanica,
Begrippen: Afstand-tijdgrafiek, Constante versnelling, Plaats-tijdgrafiek, Snelheid, Vermogen, Versnelling, Wetten van Newton,
Niveau: HAVO, VMBO, VWO,
Type activiteit: Analyse en verwerking, Videometen,
Vereisten voor interface: Geen,

Het leerlingwerkblad is een compleet overzicht van de lesactiviteit inclusief materiaal, methode en bijbehorende vragen.

Download het werkblad

De aanwijzingen voor docenten bevat extra informatie over de inhoud van het experiment, tips voor de uitvoering en voorbeeldresultaten.

Download de aanwijzingen voor docenten

De achtergrondinformatie gaat dieper in op de wetenschappelijke principes die ten grondslag liggen aan de lesactiviteit.

Download de Achtergrondinformatie

De Coach activiteit kan geopend worden in Coach 7. Hiervoor moet Coach 7 op de computer geïnstalleerd zijn. Deze activiteit is bijna volledig voorgemaakt, waardoor leerlingen direct ermee aan de slag kunnen. Ook vindt u hier een voorbeeld van een Coach-activiteit mét resultaat, zodat u een idee krijgt van de uitkomst van dit experiment.

Download activiteit Vermogen van een sprinter (.cma7) Download resultaat Vermogen van een sprinter (.cmr7)