Nieuwsbrief Januari 2021

Een goed en leerzaam 2022 gewenst. Hopelijk kunt u op uw school weer aan de slag met experimente(-re)n en Coach 7. We willen in deze nieuwsbrief proberen om uw inspiratie te laten opdoen voor het doen van experimenten met de computer.  We zijn actief bezig om lesmateriaal voor natuurkunde en scheikunde te ontwikkelen. Nieuw is dat er ook lesmateriaal ontwikkeld wordt voor wiskunde. Ook vindt u in deze nieuwsbrief handige tips over het werken met functiefit in Coach. Gebruik de FLIR C5 warmtebeeld camera om over de USB kabel beelden te kunnen streamen naar uw computer en digibord. 

Tips met Coach 7: functiefit

Als u een meting heeft gedaan, kunt u met Coach 7 een functiefit uitvoeren. Na het kiezen van de functie die volgens de theorie bij de meting zou behoren. Selecteer het deel van de data dat u wilt laten fitten (sleep de muis met ingedrukte linkerknop over de grafiek). Ga dan naar het keuzemenu: Analyse en verwerking. (Het icoon van het gereedschapskistje boven de grafiek.) Kies hier de optie functiefit.

 

1. In het venster functiefit dat verschijnt kiest u de gewenste wiskundige functie onder Functietype, waarna Coach 7 gaat proberen de data te fitten. 

 

2. Kies eerst voor schatten en dan verfijnen. U ziet ook de de waarde van de standaardafwijking links onder in het functiefitscherm.

 

3. Bent u nog niet tevreden? Zet dan de punaise op een gewenste plek van de grafiek vast door erop te klikken (stap 1, figuur 1). Beweeg de fit met de muis totdat de functifit beter past met de grafiek (stap 2, figuur 1)


4. Klik op het vinkje bij: Voeg notitie toe om het functievoorschrift aan de grafiek toe te voegen. Door hierna op Ok te klikken zal Coach 7 in het diagram de functiefit tekenen, toevoegen aan de datatabel en het functievoorschrift als notitie in het diagramvenster tonen. 

Figuur 1: Een functiefit uitvoeren door de punaise vast te zetten op de grafiek van de meting. Daarna de functiefit met de muis aanpassen door de functiefit met de muis te verslepen. 

Wiskunde lesmateriaal

Coach 7 wordt op veel scholen gebruikt in de BiNaSk secties. Wist u dat Coach 7 zich ook leent voor wiskunde onderwijs? In de meegeleverde projecten vindt u ook al een aantal activiteiten die met name het wiskunde onderwijs op school ondersteunen. Denk dan aan het bepalen of een vorm parabolisch is met behulp van een foto van een brug of doorhangen van een touw. We hebben naast deze activiteit nu ook activiteiten ontwikkeld, die te vinden zijn bij ons lesmateriaal onder het kopje wiskunde. Leerlingen onderzoeken in deze activiteiten, de halveringsdikte voor licht door glas met een exponentiele functie, kijken naar fijnstofgehalte in lucht en doen daar statistiek mee en onderzoeken met statistiek gemeten ioniserende straling. Leerlingen passen in deze activiteiiten wiskunde toe bij praktische metingen. 

Sturen met CoachLabII+
photo
Met de CoachLabII+ kunt u ook actuatoren zoals lampjes, zoemer en motoren aansturen. Open een activiteit: meten met programma of sturen en regelen met CoachLabII+ en laat leerlingen hun eigen geautomatiseerde systemen maken en programmeren. Acties van de actuatoren kunnen aangestuurd worden door metingen met sensoren. Maak bijvoorbeeld een verkeerslicht of een inbraakalarm. Meer informatie? Kijk bij ons lesmateriaal onder het kopje Techniek.
Lesmateriaal techniek
FLIR C5 en practicummaterialen
photo
Wilt u uw practicumassortiment uitbreiden? Denk dan eens aan de aanschaf van een InfraRood camera (FLIR C5). Leuk voor een open dag en in alle leerjaren en vakoverstijgend inzetbaar. Kijk in onze webshop voor onze practicumoplossingen om eenvoudig experimenten met Coach 7 uit te voeren.
Lesideëen met IR camera

Om uw FLIR C5 te updaten gaat u op uw FLIR naar Opties: Apparaatinstellingen: Update. Wilt u de beelden van de FLIR C5 streamen naar een computer? Sluit de camera dan aan met de meegeleverde USB kabel. Zet op de camera onder Opties: Apparaatinstellingen: USB-Streaming inschakelen op aan. De FLIR C5 wordt nu door de computer herkend als een externe webcamera en kan gebruikt worden in elke applicatie die een externe webcamera ondersteund, zoals Coach 7, Teams en Zoom.  

Nascholing / Beurzen en Events

Helaas zijn er weer beperkingen opgelegd die ons verhinderen elkaar te zien op conferenties. Bent u echter wel geïnteresseerd in nascholing en/of maatwerk op school. Deze kunnen met inachtneming van de basisregels gewoon doorgaan. U vindt de mogelijkheden en het aanbod van de cursussen van het voorjaar 2022 op onze website.

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2021 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden