Nieuwsbrief Maart 2022

In deze nieuwsbrief tips over het werken met het dashboard van Coach 7. We nemen de spectrometer onder de loep en kijken naar het maken van ijklijnen. Door een ijklijn te benaderen met een Bezier kun je voor elke absorptiewaarde de concentratie van een onbekende oplossing bepalen. Door de versoepelingen mogen er weer conferenties gegeven worden en we hopen u weer snel te spreken.

Tips voor Coach 7: Dashboard

U kent het dashboard van Coach 7.7 als het openingsscherm. Dit dashboard maakt het beginnen met Coach een stuk eenvoudiger.

Echter zijn er ook een aantal handige tools in het dashboard geplaatst. Hieronder een overzicht.

1. Download CMA projecten. 

Deze knop gebruikt u om de CMA projecten na het installeren van Coach 7 te downloaden. Soms zijn er echter aanpassingen in de projecten dus deze projecten zijn ook te verwijderen en daarna kunt de meest recente projecten weer downloaden.

2. Recente activiteit of resultaat.

Gebruik deze knop om recente activiteiten of resultaten snel te openen. Deze lijst bestaat maximaal uit 15 items, met de meest recente altijd bovenaan de lijst.

3. Hardware instellingen.

Stel hier in hoe u bijvoorbeeld wilt communiceren met de VinciLab. Deze interface kan via USB of Wifi gebruikt worden. 

 

4. Firmware update.

Met deze knop kunt u checken of de aangekoppelde interface de meest recente firmware hebben. Het is de moeite waard om uw interfaces eens te onderzoeken op de versie van firmware en waar nodig een update uit te voeren. In de meeste gevallen zal Coach 7 ook zelf aangeven dat de interface een update van de firmware nodig heeft.

 

5. Help. 
Via deze knop kunt u diverse bronnen vinden die u helpen met het werken met Coach 7. Een handige feature vindt u ook onder Help -> over Coach 7...   (ingelogd als docent). Dat is de optie Verander. Hier kunt de licentiecode van Coach 7 aanpassen.

 

6. Controleer op update. 

Om uw ICT afdeling te overtuigen van het belang van het updaten van Coach 7 op het schoolnetwerk. 

Figuur 1: Het Dashboard van Coach 7.7 biedt een handig overzicht van de mogelijkheden van Coach 7. 

De spectrometer bij scheikunde

Met de spectrometer (012) in combinatie met de lichtbron (012LS) kunt u een kalibratielijn maken in Coach 7. Zo'n lijn kan worden gebruikt om van een oplossing met een onbekende concentratie de concentratie te bepalen.

Van iedere concentratie die gebruikt wordt voor de kalibratielijn wordt een totaalspectrum opgenomen en die wordt in een diagram gezet. (zie figuur 2 en 3). Een gemeten spectrum kan zowel een absorptie- als een transmissiespectrum zijn. 

 

Figuur 2 en 3: Absorptie van oplossingen met een verschillende jodium concentratie. Transmissie van oplossingen met een verschillende jodium concentratie

Van de gemeten waarden kan eenvoudig een kalibratielijn (figuur 4) gemaakt worden, deze kan gebruikt worden om van een oplossing met een onbekende concentratie Jood, de concentratie te bepalen. De ijklijn (zeven meetpunten) benaderen we met een Bezier en daarmee kunnen voor elke oplossing de concentratie aflezen. (Zie figuur 5).

Figuur 4: Kalibratielijn van de oplossingen met een verschillende [I2]
Figuur 5: Aflezen van de concentratie op de Bezier curve bij een gemeten absorptiewaarde.

Sturen met WiLab
pic
Met de WiLab kunt u naast meten ook sturen. Selecteer op het Dashboard van Coach 7 onder Meting of Sturen en Regelen, respectievelijk de activeit: meten met programma WiLab of programmeren met de WiLab interface om met Coachtaal de RGB LED en Zoemer aan te sturen. Maak zo een eenvoudige thermostaat met waarschuwingsverlichting. Een leuk onderdeel voor de onderbouw techniek.
Lesmateriaal techniek
Nascholing / Beurzen en Events

Bent u geïnteresseerd in nascholing en/of maatwerk op school? Er zijn geen beperkingen meer bij het geven van nascholing. Wij houden ons wel aan de basisregels. Wilt u nog voor het einde van dit schooljaar naar een praktische cursus?  U vindt de mogelijkheden en het aanbod van de cursussen van het voorjaar 2022 op onze website.

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2021 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden