Nieuwsbrief April 2022

In deze nieuwsbrief van april aandacht voor tips over het werken met Coach 7: Videometen. Wilt u uw leerlingen nog laten oefenen met modelleren? Zoek in onze vernieuwde lesmateriaalpagina's naar activiteiten die over modelleren gaan. Energieprijzen en verduurzaming beheersen het nieuws. Wilt u aandacht besteden aan verduurzaming? CMA heeft een demonstratie model van een warmtepomp waarmee u de werking van een klassieke warmtepomp in het groot kunt laten zien.

 

Tips voor Coach 7: Videometen

Veel docenten maken gebruiken van videometen om inzicht in verschijnselen te vergroten. Leerlingen kunnen tegenwoordig eenvoudig filmpjes maken met hun smartphone en deze video snel delen met hun pc of mac. De onderstaande tips zijn deels overgenomen uit de Quick guide videometen (te vinden bij ons lesmateriaal) en deels uit de online Coach 7 help. 

 

1. Beeldjeskiezer

Met de beeldjeskiezer (figuur 1) kunt u afzonderlijke beeldjes bekijken en beeldjes selecteren/deselecteren voor het doen van een meting.  Met de vergrootglas optie kunt u inzoomen op de afzonderlijke beeldjes. Dit is handig bij langere video's. Standaard is het zoomen zo ingesteld dat alle beeldjes in de beeldjesbalk passen. 


2. Begin en eind van een video instellen 

In figuur 1 ziet u de groene en rode driehoek in de beeldjeskiezer. Sleep deze driehoeken om handmatig het begin en eind van de video in te stellen. 

3. Beeldjes weergeven <1>.

Selecteer beeldjes op een vaste afstand van elkaar. Met "1" worden alle beeldjes geselecteerd, met "2" elk tweede beeldje, etc.

 

4. Beeldjes selecteren / deselecteren.

Met deze knop kunt u desgewenst zelf beeldjes toevoegen aan de videometing en/of beeldjes verwijderen. Klik op een grijs beeldje dat u wilt toevoegen, druk op het icoon en daarna op de groene start knop. Het nieuwe meetpunt wordt nu of handmatig bepaald of automatisch als traceren is ingeschakeld en daarna aan de Datatabel toegevoegd. 

 

5. Videometing aanpassen
Heeft u fouten gemaakt tijdens de videometing? Herstel deze eenvoudig. Klik in het diagramvenster op het icoon uitlezen . U kunt nu de positie van het actieve meetpunt verplaatsen.

 

6. Afspeelsnelheid 

Verander de afspeelsnelheid van de video. Instellen op 1000 % betekent dat de video 10x sneller afspeelt. Deze instelling heeft geen invloed op de videomeetsnelheid.  

Figuur 1: Beeldjeskiezer van het videomeetvenster. Van links naar rechts ziet u: de zoomfunctie, groene driehoek (start van de videoindicator), de beeldjesbalk met alle gekozen beeldjes in het zwart, de rode driehoek (einde van de video indicator), beeldjes weergeven (stapgrootte tussen actieve beeldjes) en het icoon beeldjes selecteren /deselecteren. 

Lesmateriaal pagina vernieuwd

In de afgelopen maand hebben we de pagina voor het lesmateriaal in een nieuw jasje gestoken. Het inlogvenster is aangepast en u kunt eenvoudiger zoeken met zoektermen. Zoekt u bijvoorbeeld op modelleren in het rechter menu dan verschijnen alle activiteiten over modelleren van alle vakken.

Er is een geupdate overzicht in pdf van alle beschikbare activiteiten beschikbaar zodat u ook daarin kunt zien welke activiteiten te downloaden zijn als u nog niet ingelogd of geregistreerd bent.  Het aantal demoactiviteiten is teruggebracht naar vier per vak. Als u op een overzichtspagina van bijvoorbeeld biologie staat, kunt u met een klik naar de overzichtspagina van bijvoorbeeld scheikunde browsen.

 

Figuur 1: Startpagina van de aangepaste lesmateriaal omgeving van de CMA website. 

Meten aan een warmtepomp
pic
Nieuw in ons assortiment is een warmtepompopstelling waarbij men de prestatiecoefficiënt van een compressor kan bepalen. Vanwege de klimaatcrisis en huidige energieprijzen zijn deze pompen erg in trek bij het verduurzamen van huizen. Warmtepompen voor verwarming en koelkasten en airco’s werken op het zelfde idee. Ze gebruiken een beetje energie om veel warmte uit een ruimte weg te halen of juist te leveren. De getoonde opstelling kan goed als warmtepomp en als koelkast gebruikt worden in demonstraties en experimenten. Combineer de warmtepomp met de FLIR C5 IR camera om realtime de temperatuur van beide vaten te meten.
Warmtepomp
Nascholing / Beurzen en Events

Veel van de bekende onderwijsconferenties gaan weer door. Eindelijk weer een moment om elkaar fysiek te ontmoeten. CMA verzorgt dan meestal ook workshops over het werken met Coach 7.

 

Beta Techniek Dag        5 oktober 2022, Harderwijk

Woudschoten chemie   3, 4, 5 november 2022, Zeist

TOA congres                 17 november 2022, Deventer

 

Plan uw Maatwerkdag

Het is nu een goed moment om binnen de beta-secties een Maatwerkdag te plannen voor het komend schooljaar. Zo’n dag zorgt voor een boost van de kennis en ervaring met Coach 7 en de bredere toepassing binnen alle vakken. De dag heeft een zeer concrete invulling, die aansluit bij de situatie op uw school.

U viindt de mogelijkheden van maatwerk en het aanbod van de cursussen van het najaar van 2022 op onze website.

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2021 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden