Nieuwsbrief Juni 2022

De examens van het eerste tijdvak zijn weer geweest en we wachten met spanning op de uitslag. Dit jaar was er in het examen Havo Natuurkunde en het VWO ruime aandacht voor vaardigheden die leerlingen met Coach 7 opdoen. Zo zagen we in het HAVO examen een grafiek van een videometing en leerlingen van het VWO hebben vragen beantwoord over een videometing van een basketbalworp gecombineerd met een model. Naast aandacht voor deze examenvaardigheden binnen Coach 7 besteden we in deze nieuwsbrief van juni aandacht aan de programmeerfunctie van Coach 7. In de omgeving meten met programma en/of sturen en regelen vindt u een programmeervenster waarin u Coachtaal kunt gebruiken.  Verder maakt u kennis met de nieuwe  temperatuursensor BT05i. We hebben ons cursusaanbod vernieuwd en uitgebreid met leerdoelen. Heeft u interesse om uw en de vaardigheden van uw leerlingen te versterken door een cursus? Kijk dan gerust eens op onze nascholingspagina. Veel leesplezier.

Update Coach 7 voor mobiele telefoons

In juni kunt u een (automatische) update verwachten van Coach 7 voor de mobiele telefoon. Coach 7 voor mobiele telefoons is aangepast aan het werken op een klein scherm. Steeds zal er maar één venster zichtbaar zijn en kunt u wisselen tussen dit en andere schermen. Doet u bijvoorbeeld een meting met de WiLab? Dan maakt u een grafiek van de sensor aan en dan wisselt u bijvoorbeeld eenvoudig tussen het datatabel-, interface- en diagramvenster.

Tips voor Coach 7: Procedures en Commando's

Coach 7 heeft een ingebouwde programmeertaal: Coachtaal.

Als u wel eens de omgeving sturen en regelen of meten met programma heeft gebruikt dan weet u dat u bijvoorbeeld actuatoren (zoals motoren, lampen, zoemers) kunt aansturen met deze Coachtaal. Coach 7 heeft daarnaast ook de optie om gemeten waarden van aangesloten sensoren te gebruiken als voorwaarde in deze programma's. Een eenvoudig voorbeeld is bijvoorbeeld een ventilator aan laten gaan bij een te hoge temperatuur. De code hiervoor is:

Herhaal

 Als meetwaarde(1) > 25 Dan

   ZetAan(3)

  Anders

    ZetUit(3)

Totdat[Esc]

 

Meetwaarde(1) > 25 betekent dat er naar de waarde van een aangesloten temperatuursensor op ingang 1 wordt gegeken en deze voorwaarde is waar als de waarde van de temperatuur boven de 25°C komt. Dan gaat de actuator op output (B) 3 aan.  Als de temperatuur lager is, is output (B) 3 laag en de ventilator uit.

 

In deze tipsrubriek kijken we naar het maken van procedures (definities) en het opnemen ervan als commando in de commandolijst. Het voorbeeld dat we gebruiken gaat over het maken van een verkeerslicht met de CoachLabII+.

 

1. Procedure

Log in als docent. Kies sturen en regelen of meten met programma als nieuwe activiteit. 

Open de microwereld van het programmavenster. Zie onderstaande figuur. Dit veld is leeg. Hier kunt u bijvoorbeeld variabelen gaan definieren en initialiseren.

Bij een verkeerslicht kan het handig zijn om de kleuren van de lampen een waarde te geven die overeen komen met de output kanalen.  Bijvoorbeeld: groene lamp op output A1 (1), rode lamp op output B1 (3).

Noteer dan op het canvas van de microwereld:

Groen = 1

Rood = 3

 

We gaan nu een eenvoudige procedure schrijven die ZetAanLamp heet en die we in de commandolijst gaan zetten voor de leerlingen. Onder de variabelen Groen en Rood schrijven we: 

 

Procedure ZetAanLamp (n)

  ZetAan(n)

EindProcedure

 

Sluit de microwereld door met het balletje het scherm omhoog te schuiven.


2. Commando toevoegen aan de commando lijst

Rechts van het programmeer venster vindt u de commandolijst. We gaan hier het commando ZetAanLamp aan toevoegen en we zorgen dat de leerlingen als optie Groen en Rood mee kunnen geven. 
Klik rechts in de commandolijst en kies uit het menu Invoegen (na huidige).

Het menu van figuur 1 verschijnt. Type hier de naam van het commando in. Dat moet exact de naam van de procedure zijn. (hoofdlettergevoelig) Coach herkent dat dit een functie is met een parameter en vraagt dan automatisch of er een submenu gemaakt moet worden. Kies bewerken, om het submenu te maken. Geef eventueel het submenu een titel. Kies de optie Keuzelijst. Vul de kleuren van de lampen in zoals de variabelen gedefinieerd zijn in de microwereld (hoofdlettergevoelig). Zie figuur 1. Klik twee keer op 'ok' en het commando ZetAanLamp wordt toegevoegd aan de commandolijst rechts.

 

Figuur 1: Programmeervenster met een geopende microwereld (pijl 1). Op het microwereld canvas kunt u variabelen, procedures en definities aanmaken. Op het programmeercanvas kunt u verwijzen naar de microwereld met commando's. Bij pijlen 4 en 5 ziet u hoe u zo'n commando aanmaakt. 

Coach 7 in het Examen Natuurkunde

Het examen natuurkunde van het 1e tijdvak van HAVO en VWO bevatte onderdelen die in Coach 7 geimplementeerd zijn. Het examen HAVO natuurkunde ("stunt in Dubai") verwijst naar het doen van een videometing en het VWO examen start in opgave 1 met een combinatie van (beeld-) videometen en modelleren. De leerlingen beantwoorden vragen over een model dat gemaakt is naar aanleiding van een videometing van een basketbalworp. De basketbalworp is een standaard videomeet-activiteit in Coach 7 en de tweedimensionale worp kunt u zelf eenvoudig modelleren met uw leerlingen. Wilt u zichzelf nog meer bekwamen in videometen en of modelleren met Coach 7?  Kijkt u dan op onze website onder nascholing voor data van cursussen met Coach 7. 

 

 

Figuur  2: Twee onderdelen van de eerste examenvraag uit het examen natuurkunde VWO. Met de twee beelden (links) moest de examenkandidaat de kracht op de bal bepalen, dit oefenen ze in de beeldmeet omgeving van Coach 7.  Bij het gegeven model werd de stopconditie gevraagd en wat variaties in startwaarden voor invloed hebben op de uitkomsten van het model. In Coach 7 kunnen de leerlingen het simuleren met een model eenvoudig oefenen met de simulatieoptie in de modelleeromgeving. 

Verkeerslicht programmeren met CoachlabII+
picture
Sturen en regelen is een onderdeel binnen Coach 7 dat zich uitstekend leent voor vakken als techniek, science en/of O&O. Op het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam volgt een selecte groep leerlingen een BPS stroom, waarin zij diverse verdiepende vakken aangeboden krijgen. De BPS Natuurstroom (2e klas VWO) houdt zich bezig met techniek en wetenschap. Deze leerlingen hebben onder andere het systeembord leren gebruiken door eenvoudige schakelingen te ontwerpen. In de foto links zijn leerlingen bezig met het sturen en regelen met de CoachLabII+. Zij hebben als opdracht gekregen om zo goed mogelijk een verkeerslicht na te maken. Zij gebruiken gekleurde 12 V LED lampjes, een zoemer en een schakelaar. De bedoeling is dat zij een verkeerslicht nabootsen dat vanzelf de cyclus (Rood, (Oranje), Groen) afloopt, maar ook reageert als een voetganger op de knop drukt.
Temperatuursensor BT05i vervangt BT01
pic
De nieuwe temperatuursensor BT05i vervangt de BT01. De BT05i heeft een groter temperatuurbereik dan de BT01. Het bereik loopt van -40°C tot en met 150 °C. Een groot voordeel van de BT05i is de lineaire ijkcurve over het hele temperatuurbereik. De bijhorende ijkgrafiek (in Coach 7 te vinden) maakt hem dus geschikt om te gebruiken in uitleg over spanningsdelers en de werking van sensoren in de lessen over elektriciteit. De BT05i is derhalve door zijn lineariteit te gebruiken met het systeembord.
Webwinkel BT05i
Nascholing / Beurzen en Events

In het aankomende schooljaar zijn er weer (vernieuwde) cursussen met Coach 7. Wilt u zichzelf verder bekwamen met Coach 7? Kijk dan eens bij ons cursusaanbod

 

Conferenties:

Beta Techniek Dag        5 oktober 2022, Harderwijk

Woudschoten chemie   3, 4, 5 november 2022, Zeist

TOA congres                 17 november 2022, Deventer

WND                               16, 17 december 2022, Noordwijkerhout

 

Plan uw Maatwerkdag

Het is nu een goed moment om binnen de beta-secties een Maatwerkdag te plannen voor het komend schooljaar. Zo’n dag zorgt voor een boost van de kennis en ervaring met Coach 7 en de bredere toepassing binnen alle vakken. De dag heeft een zeer concrete invulling, die aansluit bij de situatie op uw school.

U vindt de mogelijkheden van maatwerk en het aanbod van de cursussen van het najaar van 2022 op onze website.

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2021 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden