Nieuwsbrief November 2022

De laatste maanden van het jaar komen eraan. Feestdagen, maar ook een drukke periode waarin leerlingen aan de slag gaan met praktische opdrachten en profielwerkstukken. CMA heeft sensoren voor de meest uiteenlopende experimenten binnen natuurkunde, scheikunde en biologie. Zoekt u nog inspiratie? Kijk dan eens bij ons lesmateriaal en pas zonodig een experiment uit ons lesmateriaal aan. Voor Apple computers met een M1 of M2 processor is er een versie van Coach 7 uitgebracht die de vertraging door Rosetta oplost. Momenteel werken we aan de ontwikkeling van de VinciLab 2 en een stuur- en regelmodule die via een CMA interface gaat werken.  

 

VinciLab 2
image
We zijn momenteel hard aan het werk om de nieuwe VinciLab 2 te ontwikkelen. Nieuwsgierig naar de uitgebreide mogelijkheden van onze nieuwe datalogger/interface? We vertellen u daar graag meer over op de aankomende conferenties.
Tips voor Coach 7: Tekstgrootte aanpassen
Gebruikt u de grafieken uit Coach 7 ook wel eens bij een vraagstuk in een toets?
U kunt eenvoudig de tekstgrootte van de grootheden en eenheden langs de assen aanpassen.
Klik in het diagramvenster linksboven op het icoon Tekst Zoom .
Hier kunt aangeven hoe groot de tekst langs de assen moet worden.
U vindt dit icoon ook in de modelleeromgeving bij Tekst modelleren.
Lesmateriaal Vermogen van een sprinter

In de 3e en 4e klas wordt bij natuurkunde veel aandacht besteed aan mechanica. Bij ons lesmateriaal vindt u diverse opdrachten die bij dit onderwerp passen en om leerlingen eens wat anders laten doen dan sommen maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het lesmateriaal: Versnelling van een auto, Blusvliegtuig, Vrije val analyseren met een foto, Springen op de maan, Basketbal beeldmeten, Parachutesprong modelleren. Hier lichten we het lesmateriaal Vermogen van een sprinter toe. De start van een sprinter is een welbekende video om leerlingen te leren videometen. De analyse van de sprinter is leuk omdat er veel gegevens bekend zijn over het vermogen wat een sprinter kan leveren tijdens de start. Dat ligt tussen één à twee kiloWatt. Leerlingen maken een videoanalyse van de start van een sprinter (of zichzelf) en analyseren het bijhorende x, t diagram. Daarna bepalen zij de topsnelheid van de sprinter en kunnen zo het piekvermogen uitrekenen met de verandering van de kinetische energie en de gemeten tijdsduur. Het is erg zinvol om leerlingen met deze activiteit aan de gang te zetten. Zij zijn bezig met real life natuurkunde en vinden resultaten die in overeenstemming zijn met de (top-)sport praktijk. Bovendien zijn in het examen HAVO (2008, 2021) en VWO (2013, 2019) ook al regelmatig opgaven verschenen over sprinten.

Scheikunde Experimenten met FLIR C5
picture
Metingen in het IR gebied geven veel informatie over het temperatuurverloop van een reactie. Hieronder een aantal voorbeelden van specifieke scheikunde experimenten met de FLIR C5. 1. Los verschillende stoffen op en kijk met de camera naar het verloop van de reactie met en zonder roeren. 2. Laat verschillende stoffen verdampen van een (papieren-) oppervlak. 3. Bekijk het verloop van een reactie via het warmtefront. (Kristallisatie van Natriumacetaat) 4. Doe verschillende gassen (waterstof, zuurstof, methaan, koolstofdioxide) in ziplock zakjes en plaats deze voor een warmtebron. Bekijk de zakjes en hoe ze wel of niet IR absorberen. Welke zijn de broeikasgassen en waarom? 5. Bekijk de reactie van luminol en waterstofperoxide met "bloed". Er wordt een heel klein beetje warmte geproduceerd.
FLIR C5
Nascholing / Beurzen en Events

In het lopende schooljaar zijn er weer (vernieuwde) cursussen met Coach 7. Wilt u zichzelf verder bekwamen in Coach 7? Kijk dan eens bij ons cursusaanbod

 

Conferenties:

Woudschoten Chemie   3, 4, 5 november 2022, Zeist

TOA congres                 17 november 2022, Deventer

WND                               16, 17 december 2022, Noordwijkerhout

 

Plan uw Maatwerkdag

Het is nu een goed moment om binnen de beta-secties een Maatwerkdag te plannen voor het komend schooljaar. Zo’n dag zorgt voor een boost van de kennis en ervaring met Coach 7 en de bredere toepassing binnen alle vakken. De dag heeft een zeer concrete invulling, die aansluit bij de situatie op uw school.

U vindt de mogelijkheden van maatwerk en het aanbod van de cursussen van het najaar van 2022 en voorjaar 2023 op onze website.

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2021 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden