Nieuwsbrief Februari 2023

In deze nieuwsbrief leest u over lesideeēn voor biologie en scheikunde. U vindt er een aantal tips over het werken met de Datatabel in Coach 7. We geven ook een tussentijdse oplossing voor het inlezen van Coachbestanden op Chromebooks. 

Chromebook en bestanden inlezen
Chromebook en bestanden inlezen
Door een recente update van Chrome OS, is de toegang tot .cma7 bestanden onmogelijk gemaakt. Wilt u toch bij uw Coach bestanden komen? Hernoem de bestanden dan bijvoorbeeld naar .bin bestanden. Deel deze met uw leerlingen. Deze .bin bestanden kunt u via de Coach 7 app wel vinden en gewoon openen.
Tip over gebruik van de Datatabel

De Datatabel heeft een aantal opties die handig zijn bij het gebruik van Coach 7. Noteer de in cel onder het kopje "naam" informatie over de meting die u verricht heeft. Bijvoorbeeld de concentratie van de stof die gebruikt is. Zodat u eenvoudig terug kunt zien welke meting (run) bij welke meetvariant hoorde. Ook kunt u de volgorde van kolommen in de Datatabel eenvoudig wijzigen. Klik op de naam van de grootheid in de kop van de Datatabel. Houdt de linkermuisknop ingedrukt en sleep de kolom van de grootheid naar de gewenste plek. Met het uitklapmenu van de Datatabel  kunt u diverse bewerkingen uitvoeren. Zoals importeren en exporteren naar Excel, metingen verwijderen of toevoegen, variabelen onzichtbaar of zichtbaar weergeven en variabelen toevoegen of verwijderen.  

Figuur 1. Datatabel van een aantal metingen aan oplossingen van kopersulfaat. Aan de linkerkant wordt de concentratie en extinctie weergegeven. Via de iconen kunt kolommen en rijen verwijderen en/of toevoegen.

FLIR C5 en scheikunde
FLIR C5 en scheikunde
Met de FLIR C5 zijn mooie foto's en filmpjes te maken van scheikundedemonstraties. Hierdoor krijgen deze demonstraties veel meer diepgang. Hiernaast ziet u screenshot van een IR filmpje in Coach 7 van de destillatie van wijn. Duidelijk is de tegenstroomkoeler te zien die de ethanoldamp laat afkoelen. Met een IR filmpje of foto kan een docent echt ingaan op het lopende proces. Zo verdiept en verbreedt u het begrip van uw leerlingen.
Werken met de fotosyntheseset.
Werken met de fotosyntheseset.
De fotosynthese set voor biologie is een handige oplossing om in een afgesloten ruimte de verandering van koostofdioxide en zuurstof te meten. Met behulp van het kleurenled paneel kunnen leerlingen onderzoeken of fotosynthese wel of niet plaatsvindt bij een bepaalde kleur licht. De fotosynthese set is waterdicht, dus er kunnen ook algen of waterplanten gebruikt worden. Op de fotosyntheseset kunnen tegelijkertijd een zuurstof-, koolstofdioxide-, licht- en temperatuursensor aangesloten worden.

Agenda

8 maart                   Cursus: modelleren in Coach (Toa's)

16 maart                 Cursus: met Coach naar buiten 

3 april                      Cursus: Werken met Flir 

 

4 april                    Scheikundedag (Radboud), Nijmegen

Informatie over ons Nascholingsaanbod

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2019 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerde voor deze nieuwsbrief zijn contact personen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden