CMA Nieuwsbrief Maart 2023

Deze nieuwsbrief bevat een handige tip over het assenstelsel bij beeld- en videometen. We bespreken nieuw lesmateriaal over schoonspringen. We behandelen het meten van de ontladingscurve van een condensator en dat u op moet letten welke spanningssensor u gebruikt. Onze nascholingskalender is volledig geupdated voor het schooljaar 2023-2024. Kijk voor beschikbare cursussen en data op onze online nascholingskalender. 

Nascholing en maatwerk
Nascholing en maatwerk
Ook bij u op school worden veel studiedagen georganiseerd. Heeft u wel eens gedacht om deze dag in te vullen met een praktische dag? Een Coach maatwerkcursus kan uitkomst bieden om sectiebreed een leuke en leerzame studiedag in te vullen. Na een maatwerkcursus heeft u weer alle Coach kennis paraat en ideeën opgedaan om enthousiast aan de slag te gaan. Heeft u interesse in een geheel op maat gemaakte cursus met Coach voor uw school? Kijk voor meer informatie op onze nascholingssite en neem vrijblijvend contact met ons op.
Maatwerk
Schoonspringen
Schoonspringen
In dit lesmateriaal onderzoeken leerlingen de beweging van een schoonspringer. Zij meten de positie van de schoonspringer met behulp van een video. Nadat ze een positie, tijd grafiek van de springer hebben verkregen analyseren zij de sprongen op de duikplank en de uiteindelijke duik in de lucht. Ze kijken naar de energieomzetting en de hoogtes die de schoonspringer bereikt. Het materiaal bestaat uit een relatief eenvoudig eerste deel en een tweede deel dat een meer wiskundige analyse op de schoonspringer loslaat. Leerlingen bepalen daar o.a. de hoeksnelheid bij de salto's in de duik.
Tip over gebruik van het assenstelsel

In de video- en beeldmeting omgeving gebruikt u het assenstelsel om aan te geven waar de oorsprong van een beweging genomen moet worden. Klik eerst op het icoon schaal aanpassen . Als u het assenstelsel wilt roteren dan kunt u de muis op de kleine cirkel op de x-as plaatsen zie figuur 1. Door nu de muis omhoog of omlaag te bewegen kunt u de richting van het assenstelsel aanpassen aan bijvoorbeeld de beweging van een object op een hellend vlak.  

Figuur 1. Screenshot van een auto op een hellend vlak. Het assenstelsel is geroteerd met behulp van de kleine cirkel op de x-as. Ook het raster is aangezet.

Ontladen van een condensator

Bij het vak NLT kunt u kiezen om de module Complexe stromen te geven. Als practicum bij deze module kunt u leerlingen laten meten aan het ontladen van condensatoren. Leerlingen berekenen de theoretische RC-tijd met de gegevens van de condensator en de weerstand en controleren deze waarde met een functiefit aan de meting. Een geschikte meetactiviteit hiervoor vindt u in de Coach projecten map -> Meten -> Bovenbouw -> Natuurkunde.  Let u bij de metingen op dat verschillende spanningsensoren verschillende inwendige weerstanden hebben. De inwendige weerstand van de BT32i en 0210i is 2 MΩ. Van de spanningsensor BT02 is dat 100 kΩ. In de figuur hieronder ziet u een meting bij een ontlading van een condensator  (C =100 μF en R = 1 MΩ) waar een RC tijd van 100 s zonder sensor te verwachten is. Voor de BT32i en 0210i wordt dit (Rtotaal = 0,67 MΩ) 67 s vanwege de vervangingsweerstand van de gebruikte weerstand en de spanningsensor. Bij de BT02 geeft dit een theoretische RC-tijd van 9,1 s. De metingen zelf ziet u hieronder. 

Figuur 2. Meting aan dezelfde combinatie van R en C, geeft met gebruik van verschillende spanningssensoren afwijkende waarden voor de RC tijd die met de inwendige weerstand van de spanningssensoren goed te verklaren zijn. 

Agenda

3 april                      Cursus: Werken met Flir 

 

4 april                    Scheikundedag (Radboud), Nijmegen

 

Bezoek onze nascholingspagina en meldt u alvast aan voor de cursussen in het komende schooljaar. 

Informatie over ons Nascholingsaanbod 2023 - 2024

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2019 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerde voor deze nieuwsbrief zijn contact personen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden