Nieuwsbrief Februari 2024

U heeft waarschijnlijk één of meer open dag(-en) achter de rug, waarbij u uw leukste proeven/opstellingen heeft laat zien. In deze nieuwsbrief sommen we wat leuke open dag experimenten op, die ons vanuit het land bereikten.
Na de voorjaarsvakantie volgen de laatste loodjes voor uw eindexamenleerlingen. Sommigen van uw leerlingen zullen nog aan de slag moeten met modelleren of een experimenteel PO. Kijk voor voorbeeldtoetsen over modelleren en videometen bij ons aangepaste Compex materiaal en voor een PO kunt u vast inspiratie vinden bij ons lesmateriaal.
Wilt u beter worden met Coach 7? Kijkt u alvast bij ons aanbod van beschikbare nascholing voor dit en aankomend schooljaar. Het inboeken van een maatwerk cursus op uw locatie kan ook altijd. We plannen dan vooruit naar komend schooljaar. 

Open dag op school met Coach 7

De open dagen op een school zijn vaak de momenten dat de leukste proeven worden getoond en de leerlingen van groep 8 (en ouders) geïmponeerd door de bèta lokalen van een school lopen. Vanuit het land krijgen we vaak (hulp-)vragen over experimenten die leuk zijn voor zo'n open dag. Voor scheikunde kunt u een activiteit maken waarmee de pH wordt gemeten van verschillende bekende (fris-)dranken. U toont de pH dan als waarde op het digibord. Of/en laat een automatische titratie met de stappenmotor langzaam lopen en toon de stappen van de motor en pH via digibord (film de titratie met een webcam tijdens de activiteit en toon deze opname in een videovenster in Coach 7). 
Voor Natuurkunde/Biologie (Willy Feier: Ring van Putten) kunt u een automatische BMI bepaling laten doen. De leerling of ouder neemt plaats op de krachtplaat en de massa (minus 7 á 8% voor kleren) wordt gemeten door coach 7. De lengte wordt gemeten door een afstand sensor die aan het plafond hangt. Op het digibord verschijnt de BMI-index van de persoon. Plaats de IR Camera in een houder en meet de IR beelden van het lokaal. Maak de schakeling op het systeembord waarmee iemand een lampje "uitblaast" 1.   Biologie: meet met sensoren als ECG-sensor, spirometer en hartslagsensor diverse functies van het menselijk lichaam.
Heeft u ook leuke proeven met Coach 7 op uw open dag? Laat het ons weten!

1. Zie Show de Fysica 3 experiment A14.

Tips met Coach 7: Schets als data voor variabele (grafisch modelleren)

Als u geschetste data wilt koppelen aan een variabele in de grafische modelleer omgeving, kunt u de volgende tip goed gebruiken. Maak uw model in de grafische modelleeromgeving in Coach 7. U voert nog geen run uit.

Maak een lege grafiek van de variabele aan met de juiste tijdschaal.  Gebruik de optie Schetsen in Coach 7. Teken het verloop van de variabele in de tijd. 

Klik nu op de variabele in het grafisch model en kies "gegevens". Koppel t aan onafhankelijke variabele en schets ("variabele naam") aan de afhankelijke variabele. Klik ok en run het model. 

Figuur 1: In dit eenvoudige model is een schets (rechtsboven) gemaakt van de versnelling a. Deze schets is gekoppeld als data voor de variabele a in het grafisch model (linksboven). U ziet de koppeling aan de schetsdata, doordat er een vierkantje in het rondje van de variabele a verschenen is.  

Biologie nascholing met Coach 7
picture
U kunt zich dit jaar nog inschrijven voor twee cursussen voor biologie met Coach 7. Op 29 februari is er werken met Coach bij biologie. Een cursusdag waarbij u leuke experimenten doet en leert ontwerpen. Op 21 maart kunt u modelleren bij biologie volgen. Tijdens de cursus leert u hoe vakspecifieke modellen voor biologie leert maken en gebruiken in de les. Beide cursussen zijn in Amsterdam en beslaan zes contacturen. Meer informatie vindt via onderstaande link.
Nascholing biologie
Nascholing / Beurzen en Events

 

29 februari   Werken met Coach bij Biologie         Amsterdam
7 maart        Modelleren in Coach BiNaSk             Amsterdam
15 maart      Doedag met Coach                             Amsterdam
21 maart      Modelleren met Coach bij Biologie   Amsterdam
8 april          Werken met FLIR C5                           Amsterdam

Bent u geïnteresseerd in nascholing en/of maatwerk op school? U vindt de mogelijkheden en het aanbod van de cursussen van het voorjaar 2024 op onze website.

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam
Tel: 020 7600920
E-mail: info@cma-science.nl
Copyright © 2024 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden