CMA Nieuwsbrief November 2023

Het kalenderjaar is hard op weg naar het einde. Een periode waarin veel leerlingen aan de slag gaan met praktische opdrachten en experimenten/modelleren. Een ideale periode om weer aan de slag te gaan met Coach 7. U ziet ons binnenkort ook weer bij de conferenties. Daar kunt u onze wireless sensor collectie bekijken en in werking zien. VinciLab 2 is onze nieuwe hoogstaande datalogger. Komt u deze bekijken op de aankomende conferenties?  In deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwe release van Coach 7 (7.10),  (de chemie-) conferenties, een handige tip voor videometen en uitleg over de Runge-Kutta rekenmethode.  

Coach 7.10
Coach 7.10
Coach 7.10 is nu beschikbaar voor windows en MacOS. Nieuwe features zijn onder andere: ondersteuning van de wireless sensoren (zie figuur). In animatieomgeving kan per slider een continu bereik gekozen worden. Daarnaast zijn de videospeler en teksteditor in Coach 7.10 verbeterd. Via de knop Controleer op update op het dashboard scherm (rechts onderin) van Coach 7 kunt u ook aan de ICT ondersteuning laten zien dat er een nieuwe versie beschikbaar is.
Download Coach 7.10
Tip: Videometen en perspectief correctie
Tip: Videometen en perspectief correctie
Gebruikt u perspectiefcorrectie bij videometen? Elke verplaatsing van de perspectiefrechthoek betekent extra rekenstappen. Dit kan betekenen dat u bij veel verplaatsingen van de hoekpunten heel lang moet wachten tijdens de videoanalyse van Coach. Wilt u sneller videometen? Na de perpectiefcorrectie exporteert u het filmpje met alle bewerkingen. Vink aan (zie rode pijl in figuur) dat alle bewerkingen in het filmpje opgeslagen moeten worden. (Het filmpje wordt ook automatisch geknipt als u de groene en rode sliders verplaatst.) Open na de export, het geëxporteerde filmpje. Een videometing op dit filmpje gaat veel sneller.
Conferentiemarkt en werkgroepen

CMA was aanwezig op de markt bij het Beta Techniek Festival van 4 oktober in Harderwijk. Onze nieuwe medewerkster Annet Reumer (rechts op de foto) was daar samen met Henriette en Norbert aanwezig als aanspreekpunt voor CMA. Annet heeft moleculaire biologie gestudeerd en heeft daarnaast haar 1e graads lesbevoegdheid biologie. Zij is werkzaam als TOA scheikunde, biologie en natuurkunde op het Hyperion in Amsterdam. Zij zal bij CMA onder andere nascholing (maatwerk en cursussen) verzorgen en het aanspreekpunt voor biologie zijn. 

Op de komende scheikunde, natuurkunde en TOA conferenties ziet u ons op de markt en bij werkgroepen. Dé kans om kennis te maken met de mensen achter de CMA hard- en software en het lesmateriaal bij deze producten. We hopen u ook te begroeten tijdens onze werkgroepen waarin we laten zien hoe eenvoudig het is om met Coach 7 en zijn diverse toepassingen te werken.

Model met Integratie methode RK4
Runge-Kutta als oplossingsmethode bij grafisch modelleren
Omdat grafisch modelleren geen "echt" startpunt heeft vergeleken met tekstueel modelleren, heeft de gekozen integratiemethode invloed op de berekening van de variabelen in het model. Het is soms lastig uit te leggen aan je leerlingen een andere intergratiemethode moet laat kiezen. Vooral bij modelleren van verschijnselen waar een variabele een buigpunt krijgt, geeft de integratiemethode Euler meteen merkbare afwijkingen van de theorie. Wilt u uw leerlingen uitleggen wat Runge-Kutta 4 doet? Klik op de onderstaande link voor een visuele uitleg van de integratiemethode Runge-Kutta 4 (Engels).
Uitleg Runge-Kutta

Agenda

U ziet ons:

 

3,4 nov            Chemieconferentie     Zeist

13 nov             TOA's voor TOA's       Alkmaar

15, 16 dec       WND                             Noordwijkerhout 

26 jan              TOA Congres                Arnhem

 

Bezoek onze nascholingspagina en meldt u aan voor de cursussen van dit schooljaar. 

Informatie over ons Nascholingsaanbod 2023 - 2024

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2023 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerde voor deze nieuwsbrief zijn contact personen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden