Nieuwsbrief September 2021

Het schooljaar 2021 / 2022 is in alle regio's weer begonnen. Een nieuw schooljaar waarin alles hopelijk veel normaler zal gaan verlopen. Vanuit CMA hopen wij dat we u weer kunnen ondersteunen met nascholing en/of maatwerk. Ook zult u ons weer als vanouds terugzien op conferenties en bijeenkomsten. In deze nieuwsbrief is er aandacht voor tips met Coach 7 op tablets en Chromebooks. Daarnaast is er ook nieuw lesmateriaal gepubliceerd dat interessant kan zijn als PO bij mechanica en wetten van Newton. 

Tips met Coach 7 op tablet en Chromebook

Als u veel met Coach 7 op tablet of Chromebook werkt dan zult u deze tips regelmatig gebruiken:

 

1. De lay-out van de vensters in Coach 7 is voor Android en iOS vastgezet (gelocked). Dit om te voorkomen dat gebruikers door het touchscreen de randen van de vensters aanraken en deze vensters verschuiven.Wilt u toch de lay-out van de vensters veranderen? Dat kan op twee manieren:

Klik op het keuzemenu rechtsboven in de knoppenbalk van de Coach applicatie. Kies daar voor Beeld en dan:
a. Schermindeling om de indeling naar een andere indeling te veranderen.

b. Haal het vinkje bij Vaste layout weg. Nu kunt u zelf handmatig de vensterindeling veranderen. Zet na de veranderingen wel het vinkje weer terug.

 

2. Als u grafisch modelleert binnen Coach, dan is het handig om het model altijd venstervullend te laten zijn. Gebruik hiervoor Automatisch zoomen; het icoon van de dubbele pijl links naast de knop met dx/dt in de knoppenbalk van het modelleer venster. Deze optie zorgt ervoor dat het model altijd best passend gezoomd is. 

n.b. de tekst van een tekst-model is ook desgewenst aan te passen met het vergrootglas met de letter A erin. 


3. Als u werkt op een klein scherm dan is het handig om het venster waarin u werkt te maximaliseren met het icoon van het pijltje rechts naar boven, dat u vindt in de titelbalk van het venster. 

Figuur: Een screenshot van Coach 7 op een tablet.
1. Veranderen van venster lay-out d.m.v.  Schermindeling of vink bij Vaste Lay-out.
2. Automatisch zoomen, aanzetten via dit icoon.
3. Venster maximaliseren via dit icoon. 

Versnellen van een auto

Dit lesmateriaal, dat gebaseerd is op een artikel uit de Physics Teacher (Ruiz, 2009), gebruikt een videoopname van het dashboard van een versnellende sportwagen. Uit deze opname kan door slim (o.a. ijkfunctie) gebruik te maken van de videomeet- en spreadsheetomgeving van Coach 7 een snelheid, tijd grafiek van het versnellen verkregen worden.

Met deze grafiek kan de leerling, gebruikmakend van de specificaties van de sportwagen, grootheden zoals luchtweerstand, motorkracht, versnelling (op een tijdstip) en afstand bepalen of uitrekenen. Kijk bij ons natuurkunde lesmateriaal voor de twee varianten. 

Als leerlingen een video vinden van een versnellende auto (dashboard met kilometerteller), waarin ook een klok meeloopt dan kan de opdracht ook in de Coach 7 spreadsheet omgeving gedaan worden. 

Figuur. Een dashboard uit een video van een versnellende auto. Leerlingen lezen de snelheid en tijd af van de video en maken zo het bijhorende snelheid, tijd diagram. 

Practicum met ICT - Coach 7

Wij kunnen ons voorstellen dat het laatste schooljaar weinig practicum heeft gekend. Dat gaat het nieuwe schooljaar hopelijk veranderen wanneer de leerlingen weer gewoon les volgen. Nu is het moment om te kijken of de practicumspullen nog voldoen of dat u verder wilt uitbreiden met computer ondersteunde practica. CMA levert naast Coach 7 een breed assortiment aan practicumoplossingen. Bekijk ook eens de practicumsets van onze partner NTL. Deze sets bevatten meerdere experimenten van een bepaald onderwerp bijeen in een handige kist (inclusief handleiding). 

Figuur. Overzicht practicumoplossingen. Linksboven met de klok mee. Calorimeter (insteekopening voor temperatuursensor), Fotosyntheseset (insteekopening voor CO2 en O2 sensor), Warmtebrug (geisoleerd aluminium koppelstuk), Calorimeter met verschillende warmte geleidende materialen (insteekopening voor temperatuursensor), Set reageerbuizen wit en zwart (insteekopening voor temperatuursensor), Vriesblok (insteekopening voor temperatuursensor), Soortelijke warmte blokken (insteekopening voor temperatuursensor en elektrische dompelaar) en Inductiebuizen (transparente en aluminium behuizing met 4 mm openingen).

Nascholing / Beurzen en Events

Ook dit schooljaar is er weer nascholing bij CMA te volgen. Bekijk ons nascholingsaanbod.

Liever nascholing via een online training?

Informeer naar de mogelijkheden.

 

In het najaar van 2021 zullen er weer onderwijs gerelateerde evenementen georganiseerd worden.

CMA zal daar ook weer aanwezig zijn, zowel op de markt als bij het geven van hands-on werkgroepen en presentaties. U vindt ons in ieder geval tijdens:

22 september     Beta & Technologie Festival  Harderwijk

5  november       Woudschoten Chemie   Zeist

17 december      WND     Noordwijkerhout

CMA

A.J.Ernststraat 169, 1083 GT Amsterdam

Tel: 020 7600920 

E-mail: info@cma-science.nl 

Copyright © 2021 CMA, Alle rechten voorbehouden. 

Facebook Youtube

Deze e-mail is verstuurd naar {email}
De geadresseerden voor deze nieuwsbrief zijn contactpersonen voor Coach of hebben zich aangemeld voor de CMA Nieuwsbrief.
Wijzig uw gegevens | Afmelden