Wat is geluid? Hoe houd ik thee warm? Kun je licht meten?Basisschoolleerlingen zijn nieuwsgierig naar hun directe omgeving. Het is belangrijk om hen in uw onderwijs daarvoor ruimte voor te geven, zodat zij zich optimaal verder kunnen ontwikkelen. CMA heeft hiervoor speciaal voor het basisonderwijs (groep 7 & 8) een compleet onderwijspakket ontwikkeld: de €Sense-interface met ingebouwde sensoren, een onderzoekskist en uitgebreid lesmateriaal. Hieronder vindt u meer informatie over dit pakket en hoe wij u hierbij kunnen ondersteunen.

Met dit pakket leren leerlingen spelenderwijs een onderzoek uit te voeren en komen verschijnselen in hun leefomgeving rond de thema’s licht, geluid en temperatuur aan bod. Leerlingen leren verbanden te leggen, om te gaan met de weergave van meetresultaten in tabellen en grafieken en te onderzoeken wat het effect van een veranderende situatie is. Ook komen basisvaardigheden als rekenen, taal en schrijven volop aan bod en komen de leerlingen op natuurlijke wijze in aanraking met grafieken.


primary

Lesmateriaal

CMA heeft drie complete lessenseries ontwikkeld waarin ??n voor ??n de fenomenen temperatuur, licht en geluid bestudeerd worden. In enkele korte activiteiten onderzoeken kinderen de eigenschappen van deze fenomenen en bestuderen ze hun resultaten. Het lesmateriaal is volledig gratis beschikbaar en eenvoudig te downloaden.

Klik hieronder voor een overzicht van alle lessen.

Lessenseries basisonderwijs


Ondersteuning

CMA biedt praktische algemene cursussen aan voor leraren. Tijdens deze cursussen maakt u kennis met een specifieke functionaliteit of toepassing van Coach.

Medewerkers van CMA hebben werken in het (voortgezet) onderwijs en zijn ervaren in het gebruik van Coach. Ze kunnen u dus goed bijstaan bij zowel de praktische kant van het gebruik van Coach. Ook kunt u uw vragen natuurlijk altijd kwijt bij de helpdesk. Interesse in een training voor het gebruik van Coach? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht.

Ook hebben we een snelstartgids, een uitgebreide docentenhandleiding en (Engelstalige) instructievideo’s gemaakt om u op weg te helpen.

Snelstartgids (pdf) Docentenhandleiding (pdf)

nascholing

009temp

Meten is weten

Met deze speciaal voor het basisonderwijs ontwikkelde interface kan zeer eenvoudig licht en geluid gemeten worden. Ook wordt er makkelijk aan te sluiten temperatuursensor meegeleverd. De interface zelf is via USB aan te sluiten op een computer, waarna er direct aan temperatuur, licht of geluid gemeten kan worden.

Meer over de €Sense-interface


Onderzoekskist

De onderzoekskist is een compacte verzameling van alle benodigdheden voor het uitvoeren van de experimenten in het lesmateriaal. Door efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte is de kist eenvoudig in en uit te ruimen, waardoor deze na gebruik ook weer netjes ingepakt kan worden.

Meer over de onderzoekskist

kit

010

Afstand meten

De afstandsensor bepaalt met behulp van ultrasoon geluid en een ingebouwde ijking de afstand tot een object. Deze sensor is daardoor uitermate geschikt voor experimenten over beweging!  U kunt ook denken aan het het meten van de lengte van leerlingen. Deze sensor heeft meer toepassingen dan alleen het meten van afstand! De sensor is via een USB-aansluiting aan te sluiten op een computer en kan direct met Coach gebruikt worden.

Meer over de afstandsensor


Meten met de computer

Met behulp van het programma Coach kunnen metingen van temperatuur, licht en geluid gedaan worden. Deze fenomenen worden voor een bepaalde tijd gemeten waarna er in het programma automatisch grafieken verschijnen. De leerlingen analyseren vervolgens deze grafieken om meer te weten te komen over temperatuur, geluid en licht.

Voor deze activiteiten gebruikt u de Lite-versie van Coach. Deze versie is gratis en direct te downloaden van onze website.

Download Coach 7 Lite

coach