Onderzoeksvraag : Wat is de reactiesnelheid en reactie-orde van de reactie tussen thiosulfaationen en zoutzuur?

In deze activiteit bekijken leerlingen de reactie tussen thiosulfaat-ionen en zoutzuur. Door met behulp van een troebelheidssensor de hoeveelheid licht die door het mengsel wordt doorgelaten te meten, kan de reactiesnelheid bepaald worden. Door deze meting in de tijd uit te voeren, kan de reactie-orde bepaald worden.

Categorie: Reactiekinetiek,
Begrippen: Reactie-orde, Reactiesnelheid,
Niveau: HAVO, VWO,
Type activiteit: Meten,
Sensoren: Troebelheidsensor,
Vereisten voor interface: Input voor een analoge sensor,

Het leerlingwerkblad is een compleet overzicht van de lesactiviteit inclusief materiaal, methode en bijbehorende vragen.

Download het werkblad

De aanwijzingen voor docenten bevat extra informatie over de inhoud van het experiment, tips voor de uitvoering en voorbeeldresultaten.

Download de aanwijzingen voor docenten

De achtergrondinformatie gaat dieper in op de wetenschappelijke principes die ten grondslag liggen aan de lesactiviteit.

Download de Achtergrondinformatie

De Coach activiteit kan geopend worden in Coach 7. Hiervoor moet Coach 7 op de computer geïnstalleerd zijn. Deze activiteit is bijna volledig voorgemaakt, waardoor leerlingen direct ermee aan de slag kunnen. Ook vindt u hier een voorbeeld van een Coach-activiteit mét resultaat, zodat u een idee krijgt van de uitkomst van dit experiment.

Download activiteit Reactiesnelheid en reactie-orde (.cma7) Download resultaat Reactiesnelheid en reactie-orde (.cmr7)
Download activiteit Reactiesnelheid en reactie-orde Thuisversie (.cma7)