Onderzoeksvraag : Op welke manieren kunnen we de flikkerfrequentie van een gloeilampje op wisselspanning onderzoeken?

Leerlingen onderzoeken de sensor-instellingen die mogelijk zijn met een WiLab, ze bepalen de brandfrequentie van een lampje op een aantal manieren met behulp van de mogelijke sensor-instellingen. Dit is een goede activiteit om leerlingen of schoolmedewerkers kennis te laten maken met diverse sensorinstellingsmogelijkheden.

Categorie: Elektriciteit,
Begrippen: Frequentie, Gloeidraad, Lichtsterkte, Periode,
Niveau: HAVO, HAVO/VWO onderbouw, VMBO, VWO,
Type activiteit: Instructie, Meten,
Sensoren: Lichtsensor,
Vereisten voor interface: Input voor een analoge sensor,

Het leerlingwerkblad is een compleet overzicht van de lesactiviteit inclusief materiaal, methode en bijbehorende vragen.

Download het werkblad

De aanwijzingen voor docenten bevat extra informatie over de inhoud van het experiment, tips voor de uitvoering en voorbeeldresultaten.

Download de aanwijzingen voor docenten

De achtergrondinformatie gaat dieper in op de wetenschappelijke principes die ten grondslag liggen aan de lesactiviteit.

Download de Achtergrondinformatie

De Coach activiteit kan geopend worden in Coach 7. Hiervoor moet Coach 7 op de computer geïnstalleerd zijn. Deze activiteit is bijna volledig voorgemaakt, waardoor leerlingen direct ermee aan de slag kunnen. Ook vindt u hier een voorbeeld van een Coach-activiteit mét resultaat, zodat u een idee krijgt van de uitkomst van dit experiment.

Download activiteit Sensorinstelling Lampje + meting 1 (.cma7) Download resultaat Sensorinstelling Lampje + meting 1 (.cmr7)
Download activiteit Meting 2 + 3 (.cma7) Download resultaat Meting 2 + 3 (.cmr7)
Download activiteit Meting 4 + 5 (.cma7) Download resultaat Meting 4 + 5 (.cmr7)